Spasojević: Država šalje poruku službenicima da se više isplati unositi heroin zatvorenicima nego časno raditi

"Trenutno je hajka džave na zaposlene u UIKS-u koji su branili svoje živote, primjenjivali zakonito sredstva prinude, a istovremeno ista ta država vraća na posao službenika koji je pokušao da unese nedozvoljenu supstancu u upaljaču i zbog toga je dobio otkaz"
2969 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Spasojević, Foto: Filip Roganović
Predrag Spasojević, Foto: Filip Roganović

Predsjednik Sindikalne organizacije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Predrag Spasojević saopštio je da se postavlja pitanje da li službenici te Uprave koji izgaraju na poslu i pošteno rade treba da nastave da rizikuju bombe, rafale...ili da krenu u unošenje heroina zatvorenicima.

"Pravilo službe ili bomba, pitanje je sad. Naslov govori o tome kako danas razmišlja zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Bomba, rafal, benzin, metalne šipke, više napadača junački sa leđa, bejzbol palice, prijetnje, uvrede najvulgarnijeg karaktera...Brojna su oružja i oruđa u borbi protiv časnih i odgovornih zaposlenih u UIKS-u. Kako se boriti protiv pošasti organizovanog kriminala koje izjeda crnogorsko društvo, kada oni koji treba da sprovode zakon nemaju nikakvu zaštitu", pitao je Spasojević.

Istakao je da je prije nekoliko dana službeniku UIKS-a, dok je bio na poslu zapaljen automobil.

"Prijetnja je bila direktna, stvarna i na kraju realizovana. Zatvorenik koji potvrđuje da se u našem zatvoru dešavaju scene koje smo mogli jedino da gledamo u krimi filmovima američke produkcije. Sindikat UIKS-a će zahtijevati hitne sastanke sa svim nadležnim radi razmatranja bezbjednosne situacije u kojoj se nalazi UIKS . Prošlo dizanje u vazduh automobila našeg kolege prošlo je bez vidno uočivog rezultata istrage i postupka kažnjavanja počinilaca, što je dalo vjetra u leđa razmišljanjima da se zločin isplati i da se zaposleni u UIKS-u mogu slobodno vrijeđati, tući, da im se može prijetiti, paliti automobile...Sledeće što očekujemo da nekome zapale kuću, slome noge, ne daj bože ubiju", kazao je on.

Spasojević ističe da su se prošli put javnosti obratili molbom nadležnim institucijama za reakciju, ali da reakcije nije bilo u dovoljnoj mjeri.

"Ako se ovakav odnos prema zaposlenima po pitanju njihove bezbjednosti nastavi, posledice će biti nesagledive. Ako se ovaj zadnji slučaj ne rasvijetli u potpunosti i počinioci ne kazne u realnom vremenu, bićemo primorani da upotrijebimo samopomoć. Trenutno je hajka džave na zaposlene u UIKS-u koji su branili svoje živote, primjenjivali zakonito sredstva prinude, a istovremeno ista ta država vraća na posao službenika koji je pokušao da unese nedozvoljenu supstancu u upaljaču (u kojem je pronađeno vještačenjem da su postojali tragovi heroina) i zbog toga je dobio otkaz. Sada se postavlja pitanje kako dalje? Da li službenici koji izgaraju na poslu i pošteno rade da nastave da rizikuju bombe, rafale...ili da krenu u unošenje heroina zatvorenicima? Izgleda da se više isplati heroin! O daljim aktivnostima koje će preduzeti sindikat po pitanju ovog problema zauzećemo zajednički na opštoj sjednici članova sindikata UIKS-a", poručio je predsjednik te sindikalne organizacije.

Bonus video: