Samo u dvije opštinske firme u Tivtu plata iznad prosjeka

Prosječna zarada u opštinskim preduzećima i ustanovama u Tivtu iznosi 488 eura
2964 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Prosječna zarada zaposlenih u preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač i jedini vlasnik Opština Tivat, trenutno iznosi skoro 488 eura, proizilazi iz analize podataka dostupnih u finansijskim izvještajima, odnosno finansijskim planovima tih privrednih subjekata.

To je ispod državnog prosjeka koji prema posljednjim podacima Monstata iznosi 511 eura i daleko je ispod ukupne prosječne zarade koja se isplaćuje u Tivtu, kao zvanično ekonomski najsupješnijem gradu u Crnoj Gori, a koja po Monstatu, iznosi 639 eura.

Samo dva preduzeća u Tivtu koja su u vlasništvu Opštine primaju veće plate od državnog prosjeka. Najveću prosječnu platu u iznosu od 575,51 euro primaju zaposleni u JU Muzej i galerija kojom rukovodi Jelena Bujišić (DPS). Prosječna zarada u preduzeću Vodovod i kanalizacija je 548,88 eura, a ta firma kojom rukovodi Alen Krivokapić (DPS) po svojim opštim rezultatima jedna je od najuspješnijih vodovodnih firmi u državi.

Ostale firme i ustanove čiji je osnivač i jedini vlasnik Opština isplaćuju zarade ispod državnog prosjeka: plata u JU Centar za kulturu na čijem je čelu Neven Staničić iznosi 496,26 eura, u JU Sportska dvorana kojim rukovodi Dalibor Petković (SD) radnici u prosjeku primaju 475 eura, dok je prosječna zarada u Komunalnom preduzeću gdje je direktor Vlado Đukić (DPS) 459,51 euro. Preduzeće Parking servis Tivat kojim rukovodi Slaviša Ognjanović (DPS) ima prosječnu zaradu od 450 eura, dok radnici u Autobuskoj stanici, čiji je direktor Zoran Stanković (DPS) u prosjeku mjesečno prime 410 eura.

U izvještajima o radu sa finansijskim izvještajem za 2018. Petković i Ognjanović uopšte nisu naveli podatak o prosječnoj zaradi koju isplaćuju radnicima Sportske dvorane, odnosno Parking servisa, pa su "Vijesti" do tih iznosa došle obračunom drugih javnosti dostupnih podataka o finansijskom poslovanju ta dva pravna subjekta

Bonus video: