KONSULTACIJE SA VJERSKIM ZAJEDNICAMA DO KRAJA MJESECA I U SEPTEMBRU

Filipović: Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti neće u skupštinsku proceduru do kraja jula

"Iako u preporukama Venecijanske komisije nema suštinskih i krupnih promjena, ipak želimo da čujemo još sugestija koje bi mogle dodatno da unaprijede tekst zakona", kazala jegeneralna direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žana Filipović
5493 pregleda 9 komentar(a)
Filipović, Foto: Vlada Crne Gore
Filipović, Foto: Vlada Crne Gore

Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica neće biti u Skupštinskoj proceduri do kraja jula, kazala je generalna direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žana Filipović.

Filipović je agenciji MINA rekla da će do kraja jula i početkom septembra Vlada opet obaviti konsultacije sa vjerskim zajednicama.

„Vlada će nastaviti dijalog sa vjerskim zajednicama, jer smatramo da je bitno da se postigne široki konsenzus o ovom pitanju u Skupštini Crne Gore“, navela je Filipović.

Upitana da li je Vlada završila usaglašavanje Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti sa preporukama Venecijanske komisije, Filipović je odgovorila da se one ne odnose na neke krupne izmjene.

„Iako u preporukama Venecijanske komisije nema suštinskih i krupnih promjena, ipak želimo da čujemo još sugestija koje bi mogle dodatno da unaprijede tekst zakona“, kazala je ona.

Prema mišljenju Venecijanske komisije, predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva.

Venecijanska komisja pozdravila je istinske napore crnogorskih vlasti da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli zakon iz 1977. godine.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je ranije crnogorsku Vladu da u razumnom roku povuče iz procedure Predlog zakona o slobodi vjerosipovijesti, poručujući da će ukoliko to ne bude urađeno, još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava.

„Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje provedure u razumnom roku povuče predlog zakona. Ukoliko to vlada što skorije ne uradi mi ćemo još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. Danas se zaklinjemo da ćemo čuvati braniti i obnavljati svoje svetinje, crkve manastire grobove naših predaka“, navodi se u proglasu koji je predstavljen sredinom juna.

Preporučujemo za Vas