Nikšićani najviše pritužbi imaju na rad organa lokalne uprave

"Pritužbe su se najviše odnosile na organe lokalne samouprave, zatim na Upravu policije, Centar za socijalni rad, Opštu bolnicu, Gimnaziju, Filozofski fakultet"
1028 pregleda 0 komentar(a)
Predstavnici institucije Zaštitnika na terenu SE sreli sa oko 550 građana, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Predstavnici institucije Zaštitnika na terenu SE sreli sa oko 550 građana, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Tokom trodnevnih "Dana zaštitnika" u Nikšiću predstavnicima institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda obratilo se dvadesetak građana, dok su se na terenu sreli sa oko 550 građana.

"Pritužbe su se najviše odnosile na organe lokalne samouprave, zatim na Upravu policije, Centar za socijalni rad, Opštu bolnicu, Gimnaziju, Filozofski fakultet. Vidjeli smo puno pasa lutalica i to je problem koji je evidentan u Nikšiću. Mi smo prije par godina imali preporuku za rješavanje tog problema, pa smo iskoristili naše razgovore u Opštini kako da se taj problem riješi. U Upravi policije smo imali razgovor na teme nasilja u porodici i problem prosjačenja. Napravili smo i foto elaborat za pristupačnost objekata i kada sve odradimo izaći ćemo sa stavom vezanim za pristupačnost objekata u Nikšiću“, kazala je Zdenka Perović, v.d.zaštitnika.

Kako je istakla njihov prioritet nije napisati mišljenje i uputiti preporuke, već da se u toku postupka otklone povrede kršenja prava građana.

"Nije nam cilj da se dopisujemo sa organima. Naš najveći uspjeh je u toku postupka otkloniti povredu i da građanin što prije dođe do svog prava, jer nam je prioritet da budemo na ruku građana", kazala je Perović.

Prema njenim riječima dvije mobilne ekipe su građanima na terenu podijeli brošure i obrasce za pritužbu, a obišli su i Dnevni centar za stare, Udruženje paraplegičara, Defendologiju, Akvaponiju, SOS telefon, Centar za romske inicijativa, Upravu policije, Opština Nikšić...

"Željeli smo da građanima što više približimo instituciju Zaštitnika i koliko možemo da im pomognemo u postupcima prema državnim i organima lokalne uprave. Da shvate kakve benefite mogu izvući iz rada naše institucije“, kazala je Perović i dodala da će potpuniji bilans boravka u Nikšiću znati tek kada narednih dana poštom počnu da im stižu pritužbe od strane građana kojima su podijeli obrasce.

Bonus video: