Poruku Markovića moraju pratiti i djela: "Državni" stanari mogu odmah u javnost

Muk kazao da propisi daju mogućnost da se brzo ti podaci učine javnim. Milovac napominje da je Upravni sud već dva puta poništio odluku Komisije kojom su ove informacije tajne
9565 pregleda 7 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović

Poruku premijera Duška Markovića da je raspoložen da informacije o vlasnicima stanova i stambenih kredita po povoljnim uslovima Vlada podijeli sa javnošću moraju pratiti što prije i djela, jer za to postoje mehanizm. To su poručili predstavnici nevladinih organizacija, napominjući da je to samo pitanje političke volje.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA) Stevo Muk kazao je da, ukoliko politička volja postoji onda propisi daju mogućnost da se brzo tajni podaci učine javnim.

“Kada je riječ o podacima prije juna 2017, nema nijednog zakonskog osnova da oni i dalje nose oznaku tajnosti. Pošto su akti Komisije označeni oznakom ‘interno’, oni su nakon isteka dvije godine morali biti deklasifikovani, odnosno sa njih skinuta oznaka tajnosti ‘interno’ za koju je zakonom propisano da traje najduže dvije godine. Tako je na primjer podatak nastao u junu 2015. morao postati dostupan javnosti u junu 2017. Eventualni pokušaj da se oznaka tajnosti produži za još dvije godine bi predstavljao klasičnu zloupotrebu, jer zakon dopušta produženje isključivo u slučaju kada je riječ o informaciji iz oblasti bezbjednosti, a očigledno je da ovdje nije riječ o takvim podacima”, kazao je Muk “Vijestima”.

Zakon o tajnosti podataka je propisao da se periodično preispitivanje tajnosti podataka, na osnovu kojeg se može promijeniti stepen tajnosti podatka ili ukinuti tajnost podatka, vrši komisija koju obrazuje starješina organa, a za podatke označene stepenom tajnosti “interno”, najmanje jednom godišnje. Komisija predlaže ovlašćenom licu promjenu ili ukidanje stepena tajnosti podataka.

“Ko je u konkretnom slučaju odgovoran da sprovede procedure, neka se sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem dogovore Predrag Bošković, predsjednik Komisije za stambena pitanja i Nataša Pešić, generalni sekretar Vlade”, ocijenio je Muk.

Premijer je prije dva dana kazao da informacije o javnim funkcionerima koji su dobili stambene kredite po povoljnim uslovima neće biti proglašavane za tajnu.

“Vijesti” očekuju odgovore od Vlade da li se obećanje premijera odnosi na one koji tek treba da riješe stambeno pitanje na taj način ili i na one koji su to pravo ostvaril. Takođe očekujemo odgovore na pitanja na koji način namjeravaju da to riješe i kada.

Zamjenik izvršnog direktora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac kazao je da mada jeste izrazio saglasnost sa time da ovi podaci budu objavljeni, premijer “niti jednom riječju nije izrazio zabrinutost zbog činjenice da Komisija njegove Vlade već godinama ignoriše sudske presude”.

“Za punu primjenu zakona i propisa nije potrebna bilo čija saglasnost, pa ni samog premijera. Ukoliko zaista osjeća političku volju da po ovom pitanju mijenja dosadašnju praksu, premijer Marković bi, nakon što se svi podaci o stanovima i stambenim kreditima objave, otvorio pitanje odgovornosti za višegodišnje kršenje zakona”, kazao je on.

Milovac napominje da je Upravni sud već dva puta poništio odluku Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore kojom su ove informacije proglašene za tajnu, posljednji put u aprilu ove godine.

“Nažalost, predsjednik te Komisije, ministar odbrane Predrag Bošković, i dalje odbija da postupi sudskoj presudi i bira da je ipak veći interes da se ti podaci kriju, nego da građani Crne Gore konačno saznaju na koji način Vlada raspolaže njihovim novcem i ko je sve dobio privilegiju da stambeno pitanje riješi po izuzetno povoljnim uslovima”.

Ministarstvo javne uprave nedavno je odbilo inicijativu civilnog sektora za pokretanje peticije “Naš novac, njihovi stanovi i tajni fondovi” kojom predlažu da Vlada promijeni politiku u vezi sa objavljivanjem informacije o radu komisija za stambenu politiku i raspodjelu sredstava budžetske rezerve.

Predstavnik MANS-a ističe da iako je recept za transparentnost rada Vlade i uopšte trošenja javnih fondova prilično jednostavan, i dalje ne postoji dovoljno političke volje da se trenutno stanje stvari pomjeri sa mrtve tačke.

“Ali sve dok ne budemo imali konkretne poteze kojima će se promijeniti trenutna praksa institucija i podaci ne nađu na internet sajtu Vlade, ne možemo da tvrdimo da je ono što je Marković izgovorio ništa više od političke floskule za jednokratnu upotrebu”, kazao je za “Vijesti” Milovac.

Bonus video: