Goranka Vučinić krši zakon koji treba da štiti

Propisano da član Savjeta može biti razriješen ako, između ostalog, povrijedi odredbe zakona i poslovnika, a Vučinić je “ispunila” oba uslova
5004 pregleda 8 komentar(a)
Ne odgovara na pitanja: Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ne odgovara na pitanja: Vučinić, Foto: Boris Pejović

Predsjednica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije Goranka Vučinić najmanje godinu krši zakon čije bi poštovanje trebalo da štiti - Zakon o sprečavanju korupcije, a sada je na korak od toga da u tom tijelu ostane još četiri godine.

Članom 89 Zakona o sprečavanju korupcije propisano je da se sjednice Savjeta Agencije održavaju najmanje dva puta mjesečno, a isto je propisano i članom 8 Poslovnika o radu Savjeta Agencije. Poslovnikom, koji je potpisala sama Vučinić, propisano je da predsjednica Savjeta priprema i saziva njegove sjednice.

Umjesto zakonom propisane najmanje dvije, samo po jedna sjednica održana je tokom četiri mjeseca u posljednjoj godini - u aprilu i junu 2019. godine i junu i oktobru 2018. godine.

Vučinić nije odgovorila “Vijestima” zašto je kršila zakon i poslovnik i da li će zbog toga povući kandidaturu za još jedan četvorogodišnji mandat.

Nezakonito smijenjena članica Savjeta Vanja Ćalović Marković smatra da je upravo na taj način sadašnja predsjednica pokazala da suštinski nema namjeru da radi svoj posao.

“Iz razloga što je imala više nego dovoljno materijala da intenzivo zakazuje sjednice kako bi se unaprijedio rad Agencije i provenstveno adresirali oni problemi na koje je ukazala Evropska komisija. Čak i da joj to nije bila zakonska obaveza. Ali je ona izabrala da te sjednice budu izuzetno rijetke i da se na njima bave dominantno formalnim izvještajima o kojima Savjet mora da raspravlja, a ne i suštinskim pitanjima koja onemogućavaju bilo kakav napredak u toj oblasti”, kazala je ona za “Vijesti”.

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju poručila da se mora odgovoriti na izazove koji se tiču kredibiliteta, nezavisnosti i politike prioriteta Agencije, ističući da rezultata u mnogim oblastima nema ili su nedovoljni.

“Zato mislim da su drugi članovi Savjeta bili takođe odgovorni da u dosadašnjem periodu primijete da ona permanentno krši zakon ili da sami iniciraju da se održe sjednice ili zatraže njenu smjenu ukoliko ona onemogućava sazivanje sjednica”, kazala je ona.

Zakonom je, inače, propisano da član Savjeta Agencije može biti razriješen ako, između ostalog, povrijedi odredbe zakona i poslovnika a Vučinić je “ispunila” oba uslova.

Postupak za razrješenje pokreće se na predlog najmanje tri člana Savjeta.

Inače, sadašnjim članovima mandat je istekao krajem juna, a novi bi mogli biti izabrani na sljedećoj sjednici Skupštine u ponedjeljak.

Skupštinski Odbor za antikorupciju predložio je u srijedu pet članova Savjeta Agencije - Gavrilo Čabarkapa, Zlatko Vujović, Momčilo Radulović, Rifat Hadrović i Vučinićeva.

Odluku o kandidatima donijela je Komisija za sprovođenje izbora članova Savjeta Agencije na čijem je čelu članica i doskorašnja predsjednica Odbora za antikorupciju Daliborka Pejović.

Pejović nije odgovorila “Vijestima” da li smatra da bi u ovakvim okolnostima ona ponovo trebalo da bude predložena u Savjet Agencije, kao ni da li će tražiti da se njena kandidatura povuče, odnosno tražiti da se na plenumu ne glasa za njen izbor.

Savjet, inače, ima pet članova. Članove Savjeta bira Skupština na predlog Odbora za antikorupciju, na period od četiri godine i mogu biti birani najviše dva puta.

Predsjednika Savjeta zatim biraju njegovi članovi većinom od ukupnog broja članova na period od jedne godine.

Ćalović Marković ne bi čudilo da Vučinićeva ponovo bude izabrana na čelo Savjeta jer su, kako je kazala, rezultatima tokom njenog predsjedavanja svi osim vladajuće koalicije bili nezadovoljni.

Bulatović: Lojalnost bitnija od poštovanja Zakona

Poslije stava Evropske komisije o radu Agencije, očekivao sam da će prilikom izbora novog Savjeta biti barem dodatnog blagog pritiska i da će DPS bar malo uvažiti te stavove, kazao je predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović.

“Desila se još veća njihova brutalnost i bahato korištenje većine. Uveli su državni ispit kao novi uslov za izbor kako bi eliminisali tačno određene NVO i ličnosti da ne bi mogli biti ni kandidati za izbor. Dakle, lojalnost je bitna za DPS, pa je i to bio prioritet i za ponovni izbor u Savjet nekih kandidata, uključujući predsjednicu. Neodržavanje sjednica u skladu sa Zakonom jeste prekršaj koji treba da bude važan eliminatorni kriterijum. Ali ne i za DPS,” kazao je poslanik Demokratskog fronta za “Vijesti”.

Poslanici DF-a napustili su sjednicu Odbora u srijedu a Bulatović je tada ponovio da se ne slaže sa stavom članova Komisije za izbor članova Savjeta da je položen državni ispit jedan od uslova za njihov izbor.

“U radu Odbora mi iz DF-a nijesmo učestvovali damonstrirajući neslaganje sa načinom izbora i odbijanja DPS-a da izvrši izmjene zakona na način da se definišu jedinstveno uslovi za izbor članova Savjeta. Na pleum ide jadinstvena lista za izbor, te nije moguće intervenisati pojedinačno. Nažalost i na Odboru i u Parlamentu DPS ima većinu,” kazao je on.

U predlogu su, kako je istakao Bulatović, i dva člana iz redova NVO.

“Bez njih se ne može izabrati predsjednik Savjeta i novi direktor. Ostavimo bar njima razuman prostor i vrijeme da vidimo kako će raditi”.

Bonus video: