Skup građana "Ne ubijajmo Taru": Neophodna hitna intervencija nadležnih

Povod za okupljanje građana je činjenica da je rijeka već sedam dana potpuno mutna, kao i fotografije i video snimci sa gradilišta auto puta, "koji svjedoče o devastaciji rijeke".
3474 pregleda 7 komentar(a)
Sa današnjeg skupa u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Sa današnjeg skupa u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Neophodno je da nadležne inspekije urade svoj posao, jer je više nego dovoljno razloga, dokaza i prostora da se trenutno obustave radovi na auto putu i obavi ekonomska nadoknada, na račun ekoloških dobra, koje obezbjeđuje rijeka Tara. To je poručeno sa skupa građana „Ne ubijajmo Taru“, koji je danas organizovan na ušću Kolašinske u tu rijeku.

Povod za okupljanje građana je činjenica da je rijeka već sedam dana potpuno mutna, kao i fotografije i video snimci sa gradilišta auto puta, "koji svjedoče o devastaciji rijeke". Sve to, smatraju organizatori protesta, zahtijeva hitnu intervenciju nadležnih institucija.

"Niko do nas nije protiv izgradnje puteva i razvoja, ali ti putevi moraju da se rade tako da dugoročno ne ugrožavaju priorodu i naš život. Tara je ne samo crnogorski, već i evropski brend i, umjesto da se razvijamo zahvaljujući njoj, mi je uništavamo. Ugrožene su i njene pritoke, trpe štetu koja je nenadoknadiva u ekološkom smislu", kazao Vuk Iković biolog iz Oragnizacije KOD.

Prema njegovim riječima, šteta je napravljena kada su date dozvole i kada institucije nijesu poslušale stuku. Tada je, podsjeća Iković, rečeno i dokazano, ali i navedena praksa iz razvijenijih zemalja, prema kojoj put ne smije da prolazi u blizini riječnog toka.

"„Ako mora, onda je put trebalo da siječe rijeku na jednom mjestu. Mi smo uradili kontra, mi smo uveli auto put u korito i čak napravili petlju u slivnom djelu rijeke Tare", rekao je Iković.

Današnji protest je prvi na kojem je zatraženo da se Tara zaštiti od devastacije.

SRK „Tara i Morača“ -“Iako smo na skupu, nijesmo učesnici skupa“

Iako je navaljeno da je današnji protest građanski, uz podršku Organizacije KOD, članovi UO i ribočuvraske službe SRK "Tara i Morača", koji gazduju kolašinskim vodama, ogradili su se od učešća. Nekolcina članova tog kluba bili su na skupu, ,ali su novinare zamolili da ih "ne računaju u učesnike".

"Ne želimo da učestvujemo, jer nas niko nije zvao, niti smo organizatori. Mi smo najviše oštećeni jer je riblji fond kojim gazdujemo ugrožen. Međutim, mi vjerujemo da se problem može riješti kroz institucije. Na primjer, Direktorat za ribolov nas podržava i imamo odličnu saradnju sa njima", kazao Radosav Puletić iz UO tog kluba.

Iz SRK su objasnili da su njihove izjave medijima minule sedmice pogrešno protumačene.

Kako kažu, njihova konstatacija "da nema više svrhe revir za sportski ribolov niti da ribočuvari štite Taru“ značio je da niko nije zaniteresovan za riblov u mutnoj vodi. Kako Puletić kaže , ribočuvarska služba će i dalje nastojati da štite rijeku koliko je u njihovoj moći. Podsjetio je da taj klub vodi i sudski spor protiv kompanije CRBC, koja izvodi radove na auto putu.

Galerija

Bonus video: