Nema gradnje kad moćniku iz vlasti smeta

Biznismen Siniša Jovanović tvrdi da iza svega stoje lični interesi šefa odborničkog kluba vladajućeg DF-a Đorđija Pribilovića i pita da li treba da plati reket da bi gradio na parceli pored njegove
16366 pregleda 13 komentar(a)
Parcela na kojoj je predviđena gradnja i Pribilovićeva kuća desno, Foto: Vuk Lajović
Parcela na kojoj je predviđena gradnja i Pribilovićeva kuća desno, Foto: Vuk Lajović

Građevinska kompanija “Aura Vittalis“ biznismena Siniše Jovanovića najavila je tužbu protiv Opštine Budva kojom će tražiti naplatu štete, jer im je onemogućeno da grade stambeno-poslovnu zgradu na sopstvenoj parceli.

Jovanović tvrdi da iza svega stoje lični interesi šefa odborničkog kluba vladajućeg DF-a Đorđija Pribilovića i pita da li treba da plati reket da bi gradio na parceli pored njegove.

Pribilović je odbacio optužbe, ali je istakao da se godinama bori protiv toga da pored njegove kuće ne nikne zgrada.

Jovanovićeva kompanija kupila je plac kod rijeke Grđevica od 1.750 kvadrata, koji se graniči sa Pribilovićevim.

Firma je još u novembru prošle godine od Sekretarijata za urbanizam dobila urbanističko-tehničke uslove (UTU), kojim je predviđena gradnja stambeno-poslovnog objekta.

Urađeno je idejno rješenje i predat zahtjev glavnoj gradskoj arhitektici Ani Samardžić na davanje saglasnosti, ali, kako tvrde, mjesecima unazad prolaze kroz pravu agoniju jer opštinska administracija opstruira završetak upravnog postupka u kome je Pribilović dobio svojstvo stranke u postupku.

Jovanović kaže da je kap koja je prelila čašu bila prijetnja Pribilovića, koja se sada navodno i zvanično obistinila, da im neće dozvoliti da grade, tako što će oboriti Detaljni urbanistički plan “Podkošljun“, što je on kao šef odborničkog kluba i formalizovao. O odluci o stavljanju DUP-a van snage, a koju je predložio Pribilović, raspravljaće se u lokalnoj Skupštini u ponedjeljak.

“U cilju zaštite svojih prava i na pravu zasnovanih interesa, obratićemo se svim državnim organima za zaštitu i pomoć, uključujući i tužilaštvo koje će da ispita direktan i indirektan uticaj odbornika i savjetnika predsjednika Opštine gospodina Pribilovića na ovaj postupak i rad opštinskih organa, gdje postoji očigledan direktan umišljaj“, kazao je Jovanović “Vijestima”.

Pribilović odbacuje optužbe i navodi da nikome nije prijetio i ističe da se bori za svoju i egzistenciju svoje porodice.

Odbacujući optužbe da koristi političku funkciju kako bi uticao na postupak, Pribilović je najavio da će tužiti Samardžićevu i Opštinu ukoliko izdaju saglasnost na idejno rješenje buduće zgrade, jer bi time biti urušen plac na kome je njegova kuća.

Jovanović kaže da su praktično nemoćni, iako su sve “uradili po zakonu i ispoštovali sve ono što je planskim dokumentom predviđeno”.

“A plan ima jačinu zakona. Uradili smo sve onako kako je to predviđeno UTU, koje je ista Opština nama izdala, a sada nam mjesecima ne daje saglasnost na idejno rješenje. Prijeti nam se da će postupak trajati godinama i da će se odugovlačiti na sve moguće načine, koristeći pravne formalizme koji za cilj imaju samo odugovlačenje postupka. Uložili smo do sada više od 700 hiljada eura, kupili parcelu, uradili kompletnu dokumentaciju, uradili projekat, koji smo dva puta mijenjali i usklađivali sa željama Pribilovića, jer želimo da budemo dobre komšije. I sada sve to neko želi da stopira, i to nezakonito. Pitamo se šta je tu po srijedi, da li neko želi da od nas nešto iznudi. Mi se ne bavimo politikom, niti nas to interesuje, ali očigledno je ovdje politika umiješala prste i lični interesi, a uz podršku moći koje daje politička funkcija, nama se nanosi nemjerljiva šteta“.

Jovanović ističe da je spreman da ponovo plati promjenu idejnog rješenja, što je Pribiloviću i predložio, i da on odluči kako će zgrada biti postvaljena.

“Ni to nije prihvaćeno. Prolazim kroz pravu agoniju, kroz koju su godinama unazad prolazili prethodni vlasnici zemlje, staromještani, kojima je takođe Pribilović onemogućavao da grade. Tadašnji zakon je to donekle omogućavao, jer je Pribilović vlasnik 122 kvadrata od velike urbanističke parcele, pa je mogao da ne da saglasnost. Sadašnji Zakon o izgradnji i planiranju objekata ne traži takvu saglasnost, već da svako može graditi na svoj parceli, ali to očigledno ne važi za aktulenu opštinsku administraciju, koja na sve načine opstruira i odugovlači postupak. Mi smo još prije osam mjeseci podnijeli Opštini zahtjev za otkup tih stotinu kvadrata, ali su zahtjevali tri dopune dokumentacije koje smo uredno izvršili zaključno sa 6. februarom, ali se odluka nije našla na skupštinskom zasjedanju“.

Navodeći da je do sada realizovano nekoliko projekta i da nikada nije imao problema, Jovanović je upitao vlast da li se na takav način ophode prema investitorima koji su diskrimisani, i pored poštovanja svih zakonskih normi, samo iz razloga ličnih interesa političkih moćnika.

On tvrdi da mu je dozvoljeno da gradi sedam etaža, ali da je zgradu smanjio za sprat, kako bi imao dobre komšijske odnose.

“Meni je Opština trebalo odmah da kaže da ne smijem da gradim na toj parceli, da mi ne izdaje UTU, da su tu lični interesi. Pitam zašto je svima u Podkošljunu dozvoljeno da gradi ono što plan predviđa, osim meni na parceli koja je pored Pribilovića“.

Pribilović navodi da spor oko urbanističke parcele u kojoj je on vlasnik 122 kvadrata traje od 2014. i da nije inciran sada.

“Još tada sam zatražio reakciju Uprave za inspekcijske poslove, jer je prethodni vlasnik pokušao da je kompletira, odnosno otkupi njegovu zemlju, pošto je tadašnji zakon predviđao da se mora kompletirati ili dobiti sglasnost. Moja katastarska parcela je prilazni put do moje kuće, kolski prilaz. Nisam ni znao, kada je 2008. usvojen DUP ‘Podkošljun’, a tada nisam bio ni u jednoj partiji, da je planskim dokumentom moja parcela ušla u tu urbanističku parcelu. Nudili su mi stanove, nudili su mi ne znam šta, ali nisam prihvatio i nisam dao saglasnost, tako da je tadašnji investitor odustao. Čak sam u zahtjevu za reviziju DUP-a tražio da se sve izbriše sa moje i susjedne parcele, jer ne želim ništa da gradim. Ne tražim nikakvu izgradnju, neću da pravim stanove za tržište, mene biznis ne interesuje, tu jednostavno živim i hoću da imam uslove za život. I nema gdje drugo, jer je to jedina zemlja u Budvi koju imam“.

Pribilović kaže da je za firmu “Aura vittalis“ saznao kada su predali zahtjev za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje i da mu je priznato svojstvo stranke u postupku, jer njegova katastarska parcela ulazi u urbanističku.

“Oni su se na to žalili, ali je odbijeno. Osporavam UTU, odnosno primjenu odrednica DUP-a. Ta urbanistilčka parcela na kojoj je predviđena visoka gradnja mora, kako to piše u planu, da u svim pravcima ima 30 metara širine. To ne zadovoljava ova parcela, jer na jednom dijelu ima 15 metara širine“.

Kaže da njegova incijativa o obaranju DUP-a “Podkošlljun“ nema nikakve veze sa firmom “Aura vittalis”.

“Problem je to što je 27 planskih dokumenta, među kojima i DUP ‘Podkošljun’, donijeto prije 10-11 godina. Mi, kao odbornici, Budvani, moramo preuzeti neke akcije, da ukažemo na taj teški problem sa planskim dokumentima”.

Jovanović: Biznis barijera i kršenje zakona

Jovanović je ocijenio da postupanje opštinskih organa predstavlja klasičan primjer biznis barijera.

“Na prvoj raspravi održanoj u martu kod glavne arhitektice, Pribilović je tražio da se provjere UTU, smatrajući da nijesu izdati u skladu sa planskim dokumentom. Direkcija za inspekcijski nadzor Ministarstva održivog razvoja je izvršila kontrolu i početkom maja je dostavila... gdje je navela da su UTU... u skladu sa planskim dokumentom. Mi smo odmah tražili da Samardžićeva nastavi postupak i izda saglasnost, ali uslijedila je nova rasprava i nove primjedbe Pribilovića... Ministarstvo je sada odbilo žalbu Pribilovića i potvrdilo da su UTU uslovi izdati u skladu sa planom. Sada nema prepreke da se postupak nastavi. Ali, pitamo se, dokle će tako ići, očigledno se namjerno odugovlači postupak, mimo zakona“.

Pribilović ne dopušta “bedem” ispred svoje kuće

Pribilović je pojasnio da je u upravni postupak ušao tako što je tražio da inspekcija provjeri da li su UTU izdati u skladu sa planom.

“Na nalaz sam se žalio. Problem je što je u upravnom sporu, po novom zakonu, MORT i prvostepeni i drugostepeni organ... Žalio sam se MORT-u i dobio sam da je moja žalba odbijena, nisam ni očekivao da će oni oboriti sopstveno rješenje. Sada ću da podnesem žalbu Upravnom sudu. Koristim samo zakonsku proceduru koja je omogućena svakome građaninu”.

Ističe da nikome ne prijeti, već da godinama traži da se ispoštuje ono što planski dokument propisuje.

“Suština je u tome što oni planiraju da ispred moje porodične kuće podignu bedem od stambene zgrade“.

Bonus video: