MJEŠTANI PRIOBALJA SKADARSKOG JEZERA NADAJU SE PRESTANKU PADAVINA

Strah od poplava, svi gledaju u nebo

Rast Skadarskog jezera brine mještane Žabljaka Crnojevića, gdje je voda ušla u štale na imanjima, a pojedine porodice, poput porodice Gazivoda, do svoje kuće moraju dolaziti čamcem
112 pregleda 4 komentar(a)
Poplave Vranjina, Foto: Privatna arhiva
Poplave Vranjina, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Mještani priobalja Skadarskog jezera strahuju od poplava i imaju zajedničku želju da padavine što prije stanu, dok stručnjaci smatraju da razloga za zabrinutost nema, te da, prema prognoziranim padavinama većeg rasta jezera neće biti.

Dosadašnje padavine i visok vodostaj Skadarskog jezera u Vranjini doveo je do toga da se iz svog doma iseli porodica Ulićević jer je voda prodrla u kuću.

Mještanin Vranjine Dragan Petrović kazao je da postoji opasnost od poplava ukoliko se padavine nastave, ali da trenutna situacija nije vanredna. Ipak, sve se pribojavaju scenarija iz 2010. godine i nezapamćenih poplava.

Imanja stanovnika Kurilo u Zeti su poplavljena, a postoji mogućnost da poplave dvorišta i prilazi kućama.

Iako trenutni nivo vode nije alarmantan, mještanin Nebojša Matović strahuje da će voda rasti narednih dana.

„Trenutno nije alarmantno kao 2010. godine, ali s obzirom da kiša i dalje pada i na prognoze narednih dana za očekivati je da voda dođe u dvorišta domaćinstava“, kazao je Matović.

Sjeća se da je slična situacija bila i 2013. godine, kada su dvorišta mještana bila poplavljena od 15. marta do 15. aprila. Smatra da je samo pitanje dana kada će se nivo vode u jezeru povećati, jer pritoke Cijevna i Morača rastu.

„Cijevna je prešla preko mosta, što je nama znak da postoji mogućnost poplava, ukoliko nastavi da raste ovim intenzitetom“, dodaje Matović.

Situacija je slična i u Plavnici i Gostilju, mjestima koja se nalaze na istoj nadmorskoj visini kao Kurilo.

Rast Skadarskog jezera brine mještane Žabljaka Crnojevića, gdje je voda ušla u štale na imanjima, a pojedine porodice, poput porodice Gazivoda, do svoje kuće moraju dolaziti čamcem.

U Rijeci Crnojevića šetalište kraj rijeke je poplavljeno, zatvorene terase kafana, vlasnici sele mobilijar na sprat.

Hidrolozi ocjenjuju da razloga za zabrinutost nema, te da je nivo Skadarskog jezera daleko od rekordnog nivoa zabilježenog 2010. godine. Hidrolog Novak Darmanović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju ističe da najavljene padavine ne bi trebalo da uzrokuje poplave. Ipak, ono što može izazvati probleme jeste postupanje nadležnih na hidroelektrani na Drimu u susjednoj Albaniji.

“Prema vremenskoj prognozi se ne očekuju velike padavine. Ipak, ono što može uticati na nivo jezera jeste puštanje vode iz akumulacije na Drimu u Albaniji. Ne znamo kako će oni postupiti. Nekada se desi da oni ne ispuštaju vodu na vrijeme”, kazao je Darmanović.

Ispuštanjem vode na Drimu povećava se nivo Bojane, što usporava oticanje Skadarskog jezera, te samim tim dovodi do rasta nivoa jezera i uzrokuje poplave. Zbog ovakvog scenarija strepe i vlasnici kuća i ugostiteljskih objekata na Bojani.

Na Skadarskom jezeru nije zabilježen drastičan rast

Između ponedjeljka i utorka nivo Skadarskog jezera je porastao za pet centimetara što, prema mišljenju Darmanovića, ne predstavlja drastičan porast.

Dodaje da su nivoi pritoka jezera, Morača i Zeta, u opadanju.

Prema podacima objavljenim na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju, tokom jučerašnjeg dana, na mjernoj stanici Plavnica vodostaj je iznosio 379 centimetara, dok je zabilježeni nivo jezera na Vranjini iznosio 277 centimetara.