Na predlog Vučinić uvećane naknade u savjetu ASK-a: Sebi dala duplo, članovima nešto manje

U toj odluci se poziva na Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, ali i na tačku Zakona o sprečavanju korupcije kojom je propisano da to tijelo “vrši i druge poslove utvrđene Statutom Agencije”
9009 pregleda 29 komentar(a)
Goranka Vučinić, Foto: Boris Pejović
Goranka Vučinić, Foto: Boris Pejović

Predsjednica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije Goranka Vučinić sebi je udvostručila naknadu u tom tijelu i omogućila i da ostalim članovima bude uvećana, suprotno zakonu, saglasni su sagovornici “Vijesti”.

Članom 90 Zakona o sprečavanju korupcije, propisano je da predsjednik i član Savjeta Agencije ima pravo na mjesečnu naknadu u visini od 50 odsto prosječne bruto zarade u prethodnoj godini. Vučinićeva krajem januara 2017. godine, međutim, potpisuje odluku kojom njena mjesečna naknada raste u visini prosječne zarade, a ostalih članova Savjeta 70 odsto prosječne zarade zaposlenih u Agenciji za sprečavanje korupcije u prethodnoj godini.

U toj odluci se poziva na Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, ali i na tačku Zakona o sprečavanju korupcije kojom je propisano da to tijelo “vrši i druge poslove utvrđene Statutom Agencije”.

Zahvaljujući toj odluci, njena plata je, na primjer, više nego udvostručena.

Analizom imovinskih kartona koji je dostavila Agenciji, može se vidjeti da je njena naknada sa 362,5 prošle godine došla do 782,4 eura, što je porast od 420 eura.

Ostalim članovima Savjeta je naknada istovremeno porasla sa malo više od 360 eura na oko 540 eura.

Vučinićeva nije odgovorila “Vijestima” da li je konsultovala Agenciju za zakonitost odluke, ako jeste šta je ta institucija konstatovala i da li smatra da je ona u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije. Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović ocijenio je da se radi o flagrantnom kršenju zakona od strane onih koji bi trebalo da sprečavaju bezakonje i korupciju.

“Bez obzira na buduća pravdanja kako je iznos prosječne zarade zaposlenog u Agenciji blizak polovini prosječne bruto zarade u državi, a nije ni izbliza tako, ostaje nevjerovatna činjenica da su članovi Savjeta nezakonito sebe častili dodatnim sredstvima. Uz još jednu činjenicu, da iako Zakon propisuje iste naknade za predsjednika i članove Savjeta, i u tom dijelu su se, protivzakonito, dogovorili u Savjetu da finansijski ‘istaknu’ predsjednika”, kazao je za “Vijesti” Damjanović.

Zakonom o sprečavanju korupcije (član 96) propisano je da zaposleni u Agenciji imaju mjesečni dodatak na zaradu u iznosu od 30 odsto.

Damjanović je dodao i da je činjenica da je nadležno radno tijelo Skupštine, koje po zakonu odobrava budžet Agencije, trebalo davno da se pozabavi trošenjem sredstava Agencije, ali tvrdi da to nikada nije i neće uraditi i da to govori o isprepletanim vezama i konfliktu interesa na relaciji Skupština - Savjet Agencije.

Na pitanje “Vijesti” da li smatra da bi oni trebalo da vrate sredstva koja su stekli suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije, poslanik i bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet kaže da bi, ali da ne očekuje da se to desi.

“Zato je i iluzorno očekivati da će stari-novi članovi Savjeta Agencije vratiti nezakonita sredstva, jer će se opravdanje naći u Zakonu o zaradama u javnom sektoru i neusklađenosti propisa, a nisam daleko od promišljanja da će skupštinska većina, spremna kao zapeta puška, promijeniti odredbu člana 90 zakona i izaći u susret Savjetu Agencije koja bi trebalo da kontroliše zakonitost zarada upravo kod te skupštinske većine”, naveo je Damjanović.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk saglasan je da se radi o nezakonitoj odluci koju treba čim prije ukinuti i ispraviti njene pravne i finansijske posljedice.

“Poražavajuće je da su članovi Savjeta ASK, institucije koja bi morala da bude primjer izuzetnosti u oblasti integriteta, pristali da direktno prekrše zakon i to u vezi sa sopstvenim primanjima. Ukoliko su smatrali da su im nadoknade niske, morali su pokrenuti inicijativu prema Vladi ili Skupštini da se izvrše izmjene Zakona o sprečavanju korupcije, kojim je isključivo propisana visina njihovih nadoknada. Nema osnova za donošenje ove odluke ni u Zakonu o zaradama u javnom sektoru ni u drugim propisima na koje se pozvao Savjet ASK prilikom donošenja ove odluke. ASK ima visok stepen samostalnosti u upravljanju svojim budžetom, ali samo u okvirima zakona”. Dodaje i da bi zato Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde, svako u okviru svojih nadležnosti, morali da preduzmu mjere kako bi se odluka ukinula i poništile privilegije koje su njom bespravno date članovima Savjeta.

“Vijesti” su u subotu objavile i da je predsjednica najmanje godinu kršila Zakon o sprečavanju korupcije i Poslovnik o radu Savjeta Agencije jer nije održavala zakonom propisani broj sjednica. Ona se nalazi na korak od toga da bude ponovo izabrana u Savjet Agencije.

Predlog odluke o izboru pet članova Savjeta Agencije mogao bi se već danas naći na dnevnom redu Skupštine.

Predložila da se časte do usklađivanja odluke sa zakonom

Sporna odluka uvrštena je na predlog Vučinićeve na dnevni red 38. sjednice Savjeta Agencije koja je održana 27. januara 2017.

“Kako Skupština Crne Gore još uvijek nije izvršila usklađivanja Zakona o sprečavanju korupcije sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, (Vučinićeva) je predložila da Savjet donese odluku o utvrđivanju visine naknade za rad predsjedniku i članovima Savjeta ASK, kao akt kojim će se privremeno urediti naknade, do usklađivanja zakona”, piše u zapisniku sa sjednice.

Predlog je jednoglasno prihvaćen od tada prisutnih članova Savjeta - Ristana Stijepovića, Radula Žurića, Bojana Obrenovića.

Dodaje se da je direktor Sreten Radonjić naveo da će za realizaciju odluke biti potrebno obezbijediti dodatna sredstva u budžetu Agencije, i pozvao članove Savjeta da sa Službom za finansijske poslove utvrde mogućnosti za realizaciju odluke.

Bonus video: