Vujačić: Nadamo se da će ubrzo biti nastavljeni radovi na izgradnji mHe "Bukovica 1" i "Bukovica 2"

"Rekonstruisana je gradska saobraćajnica sa pripadajućim sadržajima od Malog mosta na rijeci Šavnik do priključenja na magistralni put Šavnik-Žabljak u dužini od 650 metara ukupne vrijednosti investicije 550.000 eura"
2480 pregleda 6 komentar(a)
Vujačić, Foto: Obrad Pješivac
Vujačić, Foto: Obrad Pješivac

Svečanom sjednicom Skupštine opštine (SO) Šavnik, kojoj su, pored odbornika, prisustvovali predstavnici političkog, javnog i privrednog života opštine Šavnik, obilježen je 22. jul, Dan opštine i datum kada je ovaj poddurmitorski prostor oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Kako je u obraćanju rekao predsjednik Opštine Mijomir Vujačić "bili su to dani narodne sloge i jedinstva a taj datum priziva snažna sjećanja na prethodne generacije i na one ljude koji su dali živote za slobodu".

Vujačić je podsjetio na ono što je u šavničkoj opštini urađeno u proteklih godinu dana i istakao da su zahvaljujući dobrom planiranju i saradnji sa republičkim institucijama i drugim opštinama i međunarodnim organizacijama pripremljeni ili se realizuju projekti vrijedni dva miliona eura.

"Vođeno je računa o konsolidaciji lokalnih javnih finansija. Uredno se izmiruju sve obaveze prema državi, bankama, institucijama i obezbijeđena su sredstva za obavljanje javne i svih drugih vitalnih funkcija Opštine Šavnik. Zahvaljujući odgovornom odnosu lokalne uprave prema trošenju budžetskih sredstava, kao i povećanju prihoda, u ovoj godini plan budžeta, premašio je tri miliona eura i najveći je u istoriji. U periodu između dva praznika završeni su ili se privode kraju projekti vrijednosti preko 1.500.000 eura , a u 2019. godini započeti su ili se očekuje realizacija projekata vrijednosti preko 2.500.000 eura, a i njihova realizacija očekuje se do sljedećeg 22. jula", kazao je Vujačić i istakao da je u realizaciji svih ovih projekata, kao i u prethodnim godinama, Opština Šavnik imala snažnu podršku države, odnosno Vlade Crne Gore.

On je dodao da je na podrućju šavničke opštine u protekloj godini u lokalnu putnu infrastrukturu investirano preko 800.000 eura.

"Rekonstruisana je gradska saobraćajnica sa pripadajućim sadržajima od Malog mosta na rijeci Šavnik do priključenja na magistralni put Šavnik-Žabljak u dužini od 650 metara ukupne vrijednosti investicije 550.000 eura. U okviru ovog projekta urađena je i rekonstrukciji dijela vodovoda u Šavniku u naselju Sicilija u iznosu od 12.000 eura. Asfaltiran je i saniran lokalni putni pravac Šavnik-Malinsko-Strug u dužini od jednog kilometra. Asfaltirana je dionica nekategorisanog puta do izlaska na Seoca u dužini od 300 metara i dionica ovog puta do izlaska na plato na dijelu puta zvanom Jabuka u dužini od 400 metara. U saradnji da Upravom javnih radova Crne Gore, asfaltiran je lokalni put kroz Vrtoč Polje od raskrsnice Borovac prema Odragu u dužini od jednog kilometra. Sopstvenom mehanizacijom, kao i mehanizacijom Mašinskog prestena rađeno je na proboju, sanaciji i rekonstrukciji lokalnih i katunskih puteva na području Opštine Šavnik, tako da je ukupno urađeno 51 kilometar seoske i katunske putne infrasturukture, kao i ostale brojne intervencije poljoprivrednim prozvođačima, te smo za ove namjene iz budžeta izdvojili sredstva u iznosu od 90.000 eura", kazao je Vujačić.

Za naredni period najavio je nove investicione zahvate.

"Gradiće se fekalna kanalizaciona mreža, primarna u dužini od 960 i sekundarna u dužini od 480 metara vrijednosti oko pola miliona eura, čime će se postići povezivanje kompletnog kanalizacionog sistema Šavnika i odvođenje fekalnih voda na izgrađeni Biljni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se ovaj uređaj stavio u punu funkciju. U narednoj godini, realizacijom projekta rekonstrukcije i unapređenja vodosnabdijevanja naselja Šavnik, vrijednosti pola miliona, Šavnik će dobiti rekonstruisanu vodovodnu mrežu u dužini od 4,5 kilometara. U okviru projekta biće dograđen i rezervoar dodatne zapremine 200 kubnih metara, čime će biti konačno riješen problem vodosnabdijevanja u slučaju nestanka struje, tj. prestanka dotoka sa izvorišta. Kroz projekat će biti zamijenjeni postojeći i ugrađeni novi vodomjeri za sve objekte. Kako se radovi na Otvorenom terenu za male sportove privode kraju, Opština Šavnik je izradila projekat kojim je predviđena izrada priključka otvorenog terena za male sportove na gradsku saobraćajnicu, izrada potrebnog parking prostora, kao i izrada svlačionica i mokrih čvorova, uređenje terena, a sve u funkciji Otvorenog terena za male sportove. Vrijednost investicije iznosi cca 230.000 eura, a početak radova očekuje se u septembru mjesecu ove godine", kazao je Vujačić i dodao investicije na gradskoj rasvjeti i rekonstrukciji gradske kapele, kao i rješavanju problema vodosnabdijevanja u ruralnim područjima naše opštine.

Vujačić kaže da lokalna uprava razmišlja i o unaprjeđenju poslovnog ambijenta.

"Slijedeći tu viziju, krajem prošle godine donijeli smo Odluku o osnivanju biznis zone "Boan" i nadamo se da će nakon proglašenja biznis zone, brojne olakšice privući investitore za ulaganje u ovaj kraj i time dati dodatni podsticaj privrednom razvoju naše opštine. Kao rezultat takvog opredjeljenja i rada, upravo danas će biti otvoren novi proizvodni pogon fabrike vode Diva. Ubrzo se očekuje i otvaranje maloprodajnog objekta "Voli" u Šavniku, a nadamo se da će ubrzo biti nastavljeni radovi na izgradnji mHe "Bukovica 1" i "Bukovica 2", kazao je Vujačić i istakao da će se realizacijom ovih projekta stvoriti uslovi za otvaranje oko 30 novih radnih mjesta u privredi..

Najavio je i napore na održivom upravljanju Parkom prirode "Dragišnica i Komarnica" i istakao realizaciju projekta Uređenje platoa kanjona Nevidio, vrijednosti oko 270.000 eura, koji je finansijski podržan od strane Vlade Crne Gore, odnosno Uprave za javne radove, druge sadržaje koji su u funkciji razvoja turizma i projekte na razvoju ruralnih područja.

Dodijeljena najviša opštinska priznanja

Povodom obilježavanja Dana Opštine Šavnik, dodijeljena su najviša opštinska priznanja.

Laureati su Luka Bulatović, društveno politički radnik i aktivista iz Boana i "Eko per" doo, firma koja ima dvije fabrike vode poznate kao voda "Diva".

Marijani Zorić pripala je nagrada za najboljeg studenta, a Mariji Marić za humanost jer je napravila podvig spasivši čovjeka iz bukova rijeke Bijela.

Bonus video: