"Strože kažnjavati povratnike u vršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja i nasilja u porodici"

Kako su kazali, važno je podržati ocjene ministra unutrašnjih poslova (MUP), Mevludina Nuhodžića, o neadekvatnoj kaznenoj politici i sudskoj praksi za višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela
662 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2019. 18:47h

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je važnim da javno podrži ocjene ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića o neadekvatnoj kaznenoj politici i sudskoj praksi za višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela.

"Ministar Nuhodžić, u Skupštini Crne Gore, je saopštio da kaznena politika mora biti primjerena društvenim okolnostima i stalno promjenjivom kriminalnom ponašanju. Jasno je saopšteno da ne smije biti praksa izricanja uslovnih osuda ili kazni na nivou zakonskih minimuma, primjene instituta ublažavanja kazne, kao i uslovnog otpusta, što za posljedicu ima povratak prestupnika kriminalu. Istaknut je značaj prevencije i potreba da se pokaže odlučnost države da se za najteža krivična djela izriču odgovarajuće kazne zatvora", podsjetili su iz Savjeta.

Oni ocjenjuju da je u interesu crnogorskih građana i njihove bezbjednosti da Crna Gora strožije kažnjava povratnike u vršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja i nasilja u porodici i zato se podržavaju napori MUP-a i Uprave policije da se pristupi izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore.

Ističu da Nuhodzić proaktivno razmišlja o poboljšanju borbe protiv kriminala, svjestan da je to pitanje važno i za dalji napredak zemlje u pristupanju Evropskoj uniji.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije zato podržava zalaganja MUP i Uprave policije da se pristupi preispitivanju opsega sankcija za određena krivična djela i njihove dosadašnje stvarne djelotvornosti.

Za Savjet za građansku kontrolu rada policije je takođe važno da se otvoreno diskutuje o kvalitetu i stvarnim rezultatima programa resocijalizacije u našem zatvorskom sistemu i zaštiti osuđenika. Loša resocijalizacija mora se posmatrati i kao uzrok povratka kriminalu i u tom pravcu je neophodno preuzeti punu odgovornost", kazali su iz Savjeta.

Oni dodaju da je važno što je zaštita javnosti prioritet rada ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije.

"U tom pravcu se prepoznaje riješenost da se, kroz odgovarajuće odgovore na izazove, crnogorsko društvo učini sigurniji", kažu iz Savjeta.

Bonus video: