ZAKONSKE OBAVEZE

Brisel traži da se zatvore deponije

Zakonom zadati procenat reciklaže ubuduće će biti najviše 17 odsto
1 komentar(a)
Deponija Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Deponija Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.03.2018. 09:10h

Zakonska obaveza da do 2017. godine Crna Gora ima 25 odsto recikliranog otpadnog materijala bila je nerealno postavljena, a najnovije projekcije opština pokazuju da taj procenat do 2020. godine može biti najviše 17 odsto.

To, ali i činjenica da Crna Gora, u susret skorom otvaranju Poglavlja 27 - životna sredina, još nije donijela ni konačnu odluku o načinu na koji će riješiti problem otpada, razlog je što će do kraja godine biti promijenjen Zakon o upravljanju otpadom, ali i Državni plan upravljanja otpadom.

Da će se propisi mijenjati “Vijestima” je potvrdio direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragan Asanović. Ona je naveo i da će za potpuno rješenje problema otpada i otpadnih voda trebati dosta novca i vremena, pa će Crna Gora u procesu pregovora sa EU morati da traži produžetak rokova.

Evropska komisija tražila je, kako “Vijesti” saznaju dodatno pojašnjenje o statusu lokacija za privremeno odlaganje otpada koje ima skoro svaka opština.

“Problem deponija ostaje, a fokus pitanja EK je kada ćemo da ih zatvorimo i saniramo. One će se koristiti sve dok ne završimo priču sa otvaranjem regionalnih centara. Što se tiče malih deponija imamo ih popisane i obaveza opština je ne samo da ih saniraju već i da spriječe dalje odlaganje“, kazao je Asanović.

“Konačno rješenje najvjerovatnije će ići ka formiranju četiri regionalna centra, a akcenat će biti preventiva, recikliranje i ponovna upotreba otpada, što je i jedan od zahtjeva EU“, kazao je Asanović.On je pojasnio da su u pitanju regionalni centri Bar, Nikšić, Bijelo Polje i Podgorica, dok će za Herceg Novi naknadno biti donijeto rješenje.

Preporučujemo za Vas