Vučinić: Želimo da sudenti ostanu vezani za Crnu Goru

Radi se i na uspostvljanju tzv. “mreže mozgova” koja će povezati sve studente iz Crne Gore širom svijeta radi uspostavljanja i stimulisanja naučne, profesionalne i drugih vidova saradnje
1099 pregleda 0 komentar(a)
Sa skupštine, Foto: Siniša Luković
Sa skupštine, Foto: Siniša Luković

Sedamdesetak studenata, predstavnika Vlade Crne Gore, opštine Tivat, fondacija i omladinskih organizacija, okupilo se danas u Tivtu na 7. Ljetnjoj skupštini Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu.

Učenike skupa su pozdravili generalni menadžer hotela Regent Porto Monteneghro iz Tivta Kai Dikman, generalni direktor za mlade u Ministarstvu sporta Nenad Koprivica i Vildan Ramusović iz Organizacije studenata u inostranstvu. Pored radnog dijela i prezentacije rezultata Organizacije studenata u inostranstvu u proteklih pola godine, na Skupštini su održane i prezentacije Fondacije „Visin“, Western Balkan Alumni Association, NVO Centar za omladinsku edukaciju, Montenegro asocijacije alumnija Turske, Unije srednjoškolaca Crne Gore.

Kako se čulo, trenutno oko 1.400 mladih ljudi iz Crne Gore studira u inostranstvu i oni predstavljaju jako bitan i neprocjenjiv humani kapital koji treba da bude na raspolaganju i doprinese rastu i razvoju Crne Gore, odnosno da budu stimulisani da se nakon završetka studija, vrate, rade, žive i profesionalnu karijeru grade u matičnoj državi. Radi se i na uspostvljanju tzv. “mreže mozgova” koja će povezati sve studente iz Crne Gore širom svijeta radi uspostavljanja i stimulisanja naučne, profesionalne i drugih vidova saradnje.

“Mi želimo da studenti ostanu vezani za matičnu državu i pronađu način da joj doprinesu. Isto tako želimo i da državne institucije imaju u vodu studente u inostranstvu i da se prema njima odnose sa osjećajem i senzibiltetom koji zaslužuju obzirom da su kompetentni i kvalifikovani, nalaze se na prestižnim Univerzitetima, želimo da budu uključeni u sve konkurse, kod svih resornih ministarstava i da budu neizostavan faktor u donošenju odluka", istakao je izvršni direktor Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu Aleksandar Vučinić.

Bonus video: