Godišnja članarina u TO Bar od 50 do 7.020 eura

Nacrt odluke o doprinosu Turističkoj organizaciji Bar na javnoj raspravi
1045 pregleda 0 komentar(a)
Barska marina, Foto: Anto Baković
Barska marina, Foto: Anto Baković

Najniža godišnja članarina u Turističkoj organizaciji Bara iznosiće 50, a najviša 7.020 eura.

To je predviđeno Nacrtom odluke o visini, načinu obračunavanja i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Bar, za koju je do 25. jula otvorena javna rasprava.

Prema Nacrtu, najniži godišnji članski doprinos je za fizička ili pravna lica koja su u V grupi, a čiji je iznos poslovnih prihoda umanjen za rashode seže od 0 do 5.000 eura. Najviši iznos trebalo bi da bude obaveza lica iz I grupe, čiji iznos poslovnih prihoda umanjen za rashode prelazi 400.000 eura.

“Visina utvrđenog članskog doprinosa ne može iznositi manje od 50 niti više od 10.000 eura. Obveznik plaća članski doprinos u 12 mjesečnih rata, koje za tekući mjesec dospijevaju deset dana od isteka prethodnog mjeseca. Za slučaj da obveznik otpočne ili prestane obavljati djelatnost tokom godine, podliježe plaćanju obaveze prema ostvarenom obimu prihoda umanjene za iznos poslovnih rashoda. Obveznik plaćanja članskog doprinosa uplaćuje: 60 odsto TO Bar i 40 odsto Nacionalnoj turističkoj organizaciji”, navodi se u tekstu Nacrta

Kazne za prekršaje po tom osnovu predviđene su od 500 do 30.000 eura.

Iz barskog Sekretarijata za finansije u obrazloženju navode da je pravni osnov Nacrta odluke sadržan u odredbama Zakona o turističkim organizacijama i Statuta Opštine Bar.

uvid u Nacrt akta moguć je i na opštinskom veb-sajtu, te u prostorijama mjesnih zajednica i Sekretarijata.

“Pozivamo sve zainteresovane građane da svojim učešćem, predlozima i sugestijama doprinesu izradi kvalitetnog teksta ovog akta, a primjedbe, predlozi i sugestije mogu se dostaviti Sekretarijatu za finansije, neposredno na šalteru Građanskog biroa Opštine Bar, putem pošte ili putem e-maila finansije@bar.me, zaključno sa 25. julom”.

Bonus video: