Sa strujom i vodom doći će i turisti na Lukavicu

“Djed me je učio da su prijateljstva kvalitetna ako dugo traju, a govori su kvalitetni ako kratko traju”, kazao je profesor Milutinović
2442 pregleda 0 komentar(a)
Sa proslave Dana Lukavice, Foto: Nvo “Župa U Srcu”
Sa proslave Dana Lukavice, Foto: Nvo “Župa U Srcu”

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) “Župa u srcu” Mala Lukavica je proteklog vikenda bila puna omladine, ali i sijedih glava koji su se prisjetili vremena kada se planinom orila pjesma, a djevojke i momci započinjali igru...

“Primjećujem dosta mladeži, a koju planinu mladež zavoli ta planina ima garantovanu i svijetlu budućnost. Vidim ovdje puno mudrih glava. Mnogo mudrosti je poteklo baš sa ove planine. Ovdje ima puno mudrosti koju moramo poštovati ako želimo ići naprijed”, poručio je otvarajaći manifestaciju “Dan Lukavice”, profesor na Univerzitetu u Indijani, u SAD-u Veljko Milutinović iz katuna Koprivni do.

Manifestacija, koja je organizovana u sklopu projekta “Da biram čisto”, održana je ispred etno kuće “Moj san”, koju je zajedno sa eko kampom “Luke” pomogla NVO “Župa u srcu” da dan na Lukavici bude uspješno realizovan.

“Djed me je učio da su prijateljstva kvalitetna ako dugo traju, a govori su kvalitetni ako kratko traju. Na ovom prostoru božja ruka je uradila maksimum. To je ljepota kakve na svijetu nema. Sad je ostalo da ljudska ruka napravi minimum. To je osnovna infrastruktura: put do ovog mjesta, vodovod, struja i mobilni internet. Bez takve infrastrukture svi potencijali ove planine ne mogu doći do izražaja. Takva infrastruktura koja je u moći države je prijeko potrebna”, naglasio je Milutinović.

Nekada se, kazao je on, govorilo “bilo ovaca više no kamena”, a od infrastrukture će zavisiti da li će u budućnosti biti više turista nego kamena.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovao je KUD “Ljubo Božanović” iz Pipera, frulaš i harmonikaš Željko i Stefan Martinović i guslar Vladimir Vuksanović. Organizovana je i parada konja, kao i izložba domaćih proizvoda sa katuna, dok se za zakusko pobrinulo osoblje etno kuće “Moj san”.

Projekat “Da, biram čisto” podržan je kroz program “Za jači glas organizacija građanskog društva”, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT), a finansira Ambasada SAD-a u Podgorici.

Manifestaciju su podržali i Fond za razvoj Kuča “Marko Miljanov”, Aerodromi Crne Gore, Siniša Novaković i Katunjani.

Bonus video: