Predrag Vukanić najbolji polaznik 11. generacije Policijske akademije

Mi smo naoružani snagom i voljom da služimo svojoj državi. Obećavam da ćemo s ponosom i savjesno obavljati svoju dužnost”, rekao je Predrag Vukanić
4126 pregleda 6 komentar(a)
Uručeno 58 diploma, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Uručeno 58 diploma, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 23.07.2019. 14:06h

Na Policijskoj akademiji danas je uručeno 58 diploma svršenim akademcima od kojih je najbolji polaznik bio Predrag Vukanić.

Najbolji u svojoj klasi kazao je na svečanom uručenju diploma da su godine na Akademiji prošle brzo, što je jos jedan od pokazatelja da su on i njegove kolege bili na pravom mjestu.

"I ovo nijesu bile samo godine usavršavanja, već i druženja. Ovdje nije kraj, već moramo nastaviti dalje sa istim elanom. Mi smo naoružani snagom i voljom da služimo svojoj državi. Obećavam da ćemo s ponosom i savjesno obavljati svoju dužnost”, rekao je najbolji polaznik XI generacije.

Njemu je nagradu uručio ministar prosvjete Damir Šehović, koji je kazao da cijeni da akademci znaju da mjera, suzdržanost i profesionalizam u toku radnog vremena, ali i nakon toga, nijesu slabost već snaga.

"Vi bi trebalo da se borite protiv neumjerenosti i osionosti, a ne da budete njihovi vinovnici i ja sam duboko uvjeren da će biti tako”.

Istakao je da uloga svakog od policajaca i policajki pojedinačno toliko važna, da ako samo jedan od njih pokaže neetičnost, slika javnosti prema onom što svi zajedno predstavljaju, drastično se mijenja.

"Imati u rukama sredstva prinude, a znati kako da ih koristite ili, još važnije, znati kako da izbjegnete njihovo korišćenje ili ih upotrijebite srazmjeno djelu na koje reagujete, velika je odgovornost, pa i mudrost. A ako je država imala dovoljno povjerenja da ćete se sa tom odgovornošću znati nositi, vjerujem da ima razloga za to i da ste svjesni te privilegije koja vam je pripala.”

Šehović je kazao da je uvjeren i da novi, poseban senzibilitet profesiji policajca daju dame koje se odlučuju za poziv policajke.

"Njihov broj se među polaznicima Akademije do sada uglavnom kretao između 25 i 30 procenata. Ako uzmemo u obzir da ih u ovoj generaciji ima 18, te da je u toku upis 13. generacije gdje su 35 procenata prijavljenih takođe djevojke, jasno je koliko se cijeni njihov doprinos ovom poslu, te kako rodni stereotipi polako ostaju iza nas”, naglasio je ministar.

Napomenuo je policajcima da su dva osnovna principa koja bi trebalo da se uvijek vezuju za njih legalno i legitimno.

"Zakonito postupanje u svakom trenutku i odbrana našeg ustavnog poretka vaš su osnovni posao. No, vaša odbrana zakona mora biti takva da u očima onih koje branite ima i legitimitet. Baš kao što se vaša odbrana prava mora zasnivati na pravednosti”.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je polaznicima da budu dostojni uniforme koju nose:

"Uvjeren sam da ste izašli sa vještinama koje morate imati da biste se bavili ovim izuzetno zahtjevnim pozivom. Vjerujem da nijesu izostale ni životne lekcije o humanosti i požrtvovanju. Odabrali ste častan i odgovoran poziv koji će vas svakodnevno dovoditi u brojna iskušenja, ali, vjerujem, da ćete znati da se sa njima uspješno suočite, kako biste u punom smislu te rijeći bili oličenje čuvara zakona svoje države.”

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević rekao je akademcima da su oni obrazovani policijski kadar koji će biti osposobljen da profesionalno odgovori složenim bezbjedonosim rizicima.

Direktor Akademije Boban Šaranović poručio je da bez bjezbjednosti nema stabilnosti, a bez vladavine prava nema budućnosti:

"Nemojte nikad zaboraviti i da je patriotizam odgovornost prema poslu i beskompromisno poštovanje zakona"

Svih 58 akademaca koji su danas završili obrazovni program Policajac/ka na Policijskoj akademiji u Danilovgradu dobiće priliku da radi.

Galerija