Deklaracije potpisane pored Bukovice: Građani će braniti prirodu od uništitelja

Učesnici sastanka poručili su da očuvanje prirodnih resursa od bilo kakvog uništavanja mora biti iznad svih podjela po bilo kom osnovu i zajednički cilj svih
1143 pregleda 1 komentar(a)
Bukovica očišćena, Foto: Jelena Jovanović
Bukovica očišćena, Foto: Jelena Jovanović

Deklaracije o Ekološkoj državi Crnoj Gori i Zaštiti rijeke Tare potpisane su prekjuče pored rijeke Bukovice.

Dvije deklaracije potpisali su građanski aktivisti iz više građanskih inicijativa, akcija i nevladinih organizacija, koje je udružila borba za očuvanje prirode.

Na sastanku koji je rezultirao potpisivanjem dvije deklaracije razgovarano je o gorućim problemima i dogovoreno zajedničko djelovanje.

Učesnici sastanka poručili su da očuvanje prirodnih resursa od bilo kakvog uništavanja mora biti iznad svih podjela po bilo kom osnovu i zajednički cilj svih.

“Ne smijemo dozvoliti da ne budemo onamo gdje priroda zove i moramo biti postojani da bi i potomcima ostavili da uživaju u ovome što su nama naši preci ostavili. Niko ovdje nije protiv države, već za njeno očuvanje jer građani mogu imati koristi jedino ako se okrenemo održivom razvoju, a ne ovako kako su oni zamislili - ubijanjem rijeka, planina, jezera, mora”, poručili su učesnici skupa koji su sa predstavnicima medija razgovarali o unaprjeđenju saradnje.

“Potpisujemo Deklaraciju o Ekološkoj državi Crnoj Gori i Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare, kao čin trajne opredijeljenosti za održivi razvoj i zaštitu javnog interesa budućih generacija. Građanska odgovornost nas obavezuje na aktivno učešće u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine, pa i ovim činom želimo dokazati ljubav prema našoj Crnoj Gori, posvećenost razvojnoj viziji ekološke države i odlučnost da sačuvamo prirodne resurse od svakog vida uništavanja i zloupotrebe. Potpisujući ove deklaracije, zajednički krećemo u akcije, okrenuti budućnosti i sa ciljem da Crna Gora postane globalno prepoznatljiva po održivom razvoju i demokratskim vrijednostima”, piše u deklaracijama.

Građanski aktivisti iz gotovo svih crnogorskih gradova prije sastanka sa predstavnicima NVO Ekološki pokret Donja Bukovica i mještanima bukovičkih sela očistili su korito rijeke Bukovice.

Stiglo pismo iz šavničkog katastra

Predstavnicima NVO Ekološki pokret Donja Bukovica juče u 9 sati poštar je donio rješenje šavničkog katastra kojim im je omogućen pristup informacijama o parcelaciji zemljišta na kome je firma “Hydra MNE” započela pripremne radove na izgradnji mini hidroelektrane. “Vijesti” su juče objavile da je načelnica šavničke Područne jedinice Uprave za nekretnine Milojka Stanjević mjesec dana ignorisala zahtjev NVO Ekološki pokret Donja Bukovica kojim su tražili informacije o parcelaciji imovine.

Bonus video: