ASK ĆUTI

Avdović sjedi u dvije fotelje

Prema imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji, Avdović je duži vremenski period istovremeno bio na dvije javne funkcije
3205 pregleda 2 komentar(a)
ASK ćuti o nespojivosti funkcija, Foto: TV Pljevlja
ASK ćuti o nespojivosti funkcija, Foto: TV Pljevlja

Agencija za sprečavanje korupcije više od mjesec ćuti da li je pokretala postupak protiv potpredsjednika Opštine Pljevlja Mervana Avdovića zbog sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Prema imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji, Avdović je duži vremenski period istovremeno bio na dvije javne funkcije - odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini opštine Pljevlja i direktora tamošnje Srednje stručne škole.

Zakonom je, članovima 12 i 13, propisano da javni funkcioner ne može istovremeno biti direktor javne ustanove i da u tom slučaju mora podnijeti ostavku na jednu od dvije pozicije u roku od 30 dana. Avdović to nije uradio na vrijeme i zbog toga mu, po zakonu, prijeti novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

“Vijesti” su poslale pitanja Avdoviću na mail Opštine Pljevlja u kojem ga pitaju da li je bio svjestan kršenja zakona i da li je Agencija protiv njega pokretala postupak. Međutim, nije odgovorio.

Ni iz institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić nisu odgovorili da li su se bavili ovim slučajem.

Agencija je ranije, u slučaju Dobrašina Lalevića, utvrdila da nije mogao istovremeno biti direktor Osnovne škole “Bajo Jojić” i predsjednik Skupštine opštine Andrijevica.

Inače, Avdović je za drugog čovjeka grada postavljen u novembru.

Do novembra je bio direktor Srednje stručne škole, a do avgusta odbornik u SO Pljevlja.

Na prvoj poziciji je primao 675 eura, a na drugoj 150 eura mjesečno, stoji u kartonu za prošlu godinu.

Među prihodima prijavio je i da je prošle godine od vanrednih polaganja učenika prihodovao malo više od 900 eura, a da je na ime refundacije nabavke stočnog fonda od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja dobio 3.500 eura.

Prijavljena tržišna vrijednost njegovog stočnog fonda iznosi 7.500 eura.

Njegova supruga Adisa Avdović radi u pljevljamskom Birou rada za nepunih 320 eura mjesečno.

Avdović je inače vlasnik vikendice od 70 metara kvadratnih i nepunih 13.000 metara kvadratnih zemljišta. Funkcioner DPS-a vozi “golf 5 plus” iz 2008, ima akcije u 13 akcionarskih društava i u banci 500 eura.

Od 2007. otplaćuje 30.000 eura stambenog kredita.

Avdović nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Preporučujemo za Vas