Potpisi za spomenik koji miri

NVO “Put mira Crne Gore - Rečine Kolašin” inicira izgradnju obilježja na Bjelasici u čast svim žrtvama ratova
1673 pregleda 0 komentar(a)
Idejno rješenje spomenika, Foto: Dragana Šćepanović
Idejno rješenje spomenika, Foto: Dragana Šćepanović

Aktivisti NVO “Put mira Crne Gore - Rečine Kolašin” počeli su prikupljanje potpisa za građansku inicijativu za podizanje spomenika “posvećenom svim žrtvama palim u ratovima u Crnoj Gori i žrtvama palim u razmiricama i svađama prošlih generacija”. Građanska inicijativa trebalo bi da bude dostavljena kolašinskoj Skupštini opštine (SO), a ova NVO od odbornika očekuje da će predlog brzo uvrstiti u dnevni red i podržati ga. Planirano je da spomenik bude na Velikoj Miljevači, jednom od vrhova Bjelasice.

“Kako nas je obavijestio predsjednik SO Milan Đukić, treba da prikupimo potpise dva odsto građana sa pravom glasa. Razumijevanjem Kolašinca za našu ideju do sada smo prezadovoljni, pa smatramo da dovoljan broj potpisa neće biti teškoća. Očekujemo da što više sugrađana shvati važnost ove incijative i podizanja spomenika, koji bi bio prvi tekve vrste u našoj državi”, kaže Lekso Rakočević iz NVO “Put mira Crne Gore - Rečine Kolašin”.

Spomenik, objašnjava on, predstavlja pomirenje svih suprotstavljenih strana u svim ratovima naše domovine. To bi, kaže on, bila i svojevrsna opomena sadašnjim i budućim generacijama o “pogubnosti podjela i cijeni koja se zbog njih plaća”.

“Cilj nam je da doprinesemo da se jednom stane na kraj bar većini naših mnogobrojnih podjela, koje su nas preskupo koštale. Podizanje spomenika je i način da pokažemo, kako smo nešto naučili iz prošlosti i kako smo spremni za drugačiju budućnost. Apelovao bih na sve one kojima je važnije šta nas spaja, od onog šta nas razdvaja da nam daju podršku”, objašnjava Rakočević.

Spomenik bi se, kaže on, gradio donacijama građana i ne bi bi potreban novac iz opštinske ili državne kase.

Pored Đukića, o incijativi je obaviješten i predsjednik Opštine Milosav Bulatović i predstavnici vjerskih zajednica. Iz NVO koja je inicirala podizanje spomenika kažu i da bi ta atraktivna lokacija na Bjelasici u budućnosti mogla poslužiti i kao mjesto održavanja raznih manifestacija.

Bonus video: