Etno kamp peti put u Kolašinu: “Laboratorija” za proučavanje narodnih igara i pjesama

Na kampu će usčestvovati studenti sa obrazovnih ustanova iz Banja Luke, Novog Sada, Beograda, Kraljeva, Kikinde, Kotora, Budve i Kolašina
1266 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: KUD
Ilustracija, Foto: KUD
Ažurirano: 24.07.2019. 16:53h

„Kolašin – mjesto susreta nasljeđa“- moto je ovogodišnjeg, petog Etno kampa u to gradu, koji će se održati od prvog do sedmog avgusta.

Ta svojevrsna „laboratorija“ posvećena narodnim igrama i pjesama je pionirski poduhvat u Crnoj Gori, koji iz godine u godinu opravdava svoje postojanje. Okupljajući studente, učenike i njihove profesore sa fakulteta iz okruženja, kaže Davor Sedlarević, osnivač kampa i rukovodilac kolašinskog KUD Mijat Mašković, cilj je da se prepozna, dokumentuje i izuči elemente nematerijalnog nasleđa kojima prijeti nestajanje,

„Takođe, i one koji su još u funkciji ili se stvaraju koheziji staroh i novog. Revitalizacijia starih načina plesanja i pjevanja je JOŠ jedan od zadataka kampa. Proteklih godina je snimljeno preko 800 GB audio-vizuelnog materijala koji su uglavnom intervjui sa žiteljima Kolašina i okolnih sela. Ta bogata građa služi za spoznavanje sopstvenog nasleđa, naučno tumačenje određenih matrica i motiva koji su praktikovani u prošlosti, ali i za osnaživanje lokalnog i nacionalnog identieta", objašnjava on.

Radionice igre i pjesme vodiće dr etnomuzikologije Zlata Marjanović, istraživač paštrovskog nasleđa Mila Medin i specijalisti vaspitači za tradicionalne igre Igor Popov i Davor Sedlarević. Prvi put crnogorsko plesno nasleđe biće obogaćeno sa nekoliko kola iz Paštrovića što su istraživanja petrovačkog Etno-laba. U Centru za kulturu Kolašin, prvog dana kampa, biće otvorena i izložba o bogatoj građi i istraživačima koji su kroz istoriju obilazili Paštroviće, a prikazaće se i neki raritetni dijelovi narodne nošnje.

„Javni čas polaznika „Oj-ha u Kolašinu“ održaće se petog avgusta na Trgu borca i na njemu će polaznici kampa izvoditi pjesme i igre naučene na kampu. Tada će se održati i svojevrsno nadmetanje u igranju crnogorskog kola i uzvikivanju tradicionalnog usklika „Oj-ha“. Sve radionice su potpuno besplatne i otvorene za sve zainteresovane i naročito su preporučene za aktivne i bivše folkloraše koji nemaju često priliku da u Crnoj Gori sarađuju sa ekspertima za ples i pjesmu“, najavljuju organizatori kampa.

Na kampu će usčestvovati studenti sa obrazovnih ustanova iz Banja Luke, Novog Sada, Beograda, Kraljeva, Kikinde, Kotora, Budve i Kolašina.

Kamp organizuju Centar za kulturu i KUD, a podržalo ga je Ministarstvo kulture Crne Gore, Opština , i CIRTIP Kolašin. Saradnici na projektu su Društvo za kulturu razvoj „Bauo“ iz Petrovca i Muzeji i galerije Budve. Organizatori pozivaju i „sve oni koji znaju nešto više o igrama i pjesmama, kao i dobre pamtiše, svirače na narodnim instrumentima i pjevače da im se jave kako bi se njihova kazivanja zabilježila i poslužila za izučavanje i prenošenje nasljeđa“.

Bonus video: