Milove ruševine su Acove kuće

„Vijesti” su sredinom marta objavile da su ruševine u međuvremenu postale uređena prizemna kuća koju čine dva objekta sagrađena jedan uz drugi
34436 pregleda 23 komentar(a)
Aco nelegalno gradio na Milovoj zemlji: Imanje Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti
Aco nelegalno gradio na Milovoj zemlji: Imanje Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti

Dvije od tri kuće na imanju šefa države Mila Đukanovića u nikšićkom naselju Kočani su u vlasništvu njegovog brata, biznismena Aca Đukanovića.

To je posljednja promjena u katastarskoj evidenciji kad je u pitanju imovina Đukanovića u Kočanima, a koja je izvršena 12. jula.

Objekti, za koju sad u zvaničnim evidencijama stoji da su vlasništvo Aca Đukanovića, nemaju građevinsku, ali ni upotrebnu dozvolu. Za jednu od njih, veće površine, konstatovan je i teret - gradnja na tuđem zemljištu.

Predsjednik Crne Gore je u redovnom godišnjem izvještaju o imovini i prihodima, dostavljenom Agenciji za sprečavanje korupcije, ponovio da posjeduje ruševine “raznih objekata”, površina 30 i 40 metara kvadratnih.

„Vijesti” su sredinom marta objavile da su ruševine u međuvremenu postale uređena prizemna kuća koju čine dva objekta sagrađena jedan uz drugi.

Objavljeno je da dvije od tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića u Kočanima nisu bile prijavljene i nisu postojale do prije desetak dana u evidencijama Uprave za nekretnine i Agencije za sprečavanje korupcije. Objekti se, međutim, jasno vide na snimcima iz vazduha koji su tada dostavljeni “Vijestima”.

Milo Đukanović je nadležnima prijavio da u Kočanima ima tri parcele ukupne površine 1.488 kvadrata, te da na najvećoj od njih (805 metara kvadratnih) posjeduje “dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta”, površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom. Na snimku iz vazduha vidi se da su “ruševine” postale uređena prizemna kuća. Prvi čovjek države i lider Demokratske partije socijalista (DPS), pored navodnih ruševina na svojoj parceli ima i manju spratnu kuću od kamena, ali ona nije prijavljena Upravi za nekretnine i ASK.

Posljednji podaci Uprave za nekretnine od 12. jula pokazuju da su objekti uknjiženi na Aca Đukanovića.

U katastarskoj evidenciji navodi se da je najveći pojedinačni vlasnik Prve banke gradio na zemljištu šefa države.

Navodi se da Aco Đukanović posjedujuje jednospratnu porodičnu kuću od 63 kvadrata, za koju se kao teret navodi da nema dozvolu. “Nema građevinsku i upotrebnu dozvolu. Objekat sagrađen na tuđem zemljištu”, stoji kao teret u listu nepokretnosti na ovu nekretninu Aca Đukanovića.

Riječ je o kući sa suterenom gdje se nalazi nestambeni prostor od 42 kvadrata, kao i prizemljem gdje je stambeni prostor od 47 kvadrata. Oko kuće je dvorište od 500 kvadrata, livada od 243, kao i pašnjaci od 227 i 440 kvadrata. Zemljište je u vlasništvu predsjednika, a kao osnov sticanja navedeno je da je Milo Đukanović nekretnine kupio. Aco Đukanović vlasnik je i prizemne porodične kuće od 290 kvadrata, ponovo na zemljištu svog brata.

Kako stoji u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, na prizmlju se nalazi stambeni prostor od 170 kvadrata, a i uz ovu nekretninu stoji napomena da nema ni građevinsku, ni upotrebnu dozvolu, te da je sagrađena na tuđem zemljištu.

Kako smo ranije objavili, snimci sa Google Earth servisa pokazuju da na ovim parcelama do 2016. godine nije bilo ničeg osim „ruševina raznog objekta“, koje su do tada bile okružene zelenilom.

Bonus video: