Marovićevim stanovima otkupljuju zelenu oazu u srcu Budve

Demokrate su u ponedjeljak napustili skupštinsko zasjedanje, nakon što je prihvaćen predlog DF-a da se odluka o proglašenju javnog interesa, kojim je trebalo da se predmetna parcela proglasi parkom, skine sa dnevnog reda, što su podržali nezavisni odbornici i odbornici DPS-a i DF-a
7703 pregleda 11 komentar(a)
Ostaviće park u životu a ispod njega graditi garažu, Foto: Vuk Lajović
Ostaviće park u životu a ispod njega graditi garažu, Foto: Vuk Lajović

Poslovno-stambenim prostorima koji su u lameli C kompleksa “TQ Plaze” oduzeti kriminalnoj grupi na čelu sa Svetozarom Marovićem, Opština Budva želi da otkupi jedinu zelenu parcelu u srcu grada, 3.000 kvadrata livade ispred poslovnog kompleksa.

Ta parcela je u vlasništvu tivatske kompanije “Velja voda lux”.

Menadžer grada Milo Božović potvrdio je za “Vijesti” da budvanska Opština želi da otkupi ovu parcelu. Istakao je da mu nije jasno zbog čega su koalicioni partneri iz redova Demokrata napustili skupštinsko zasjedanje, kada su znali da su pregovori administracije predsjednika Marka Bata Carevića sa kompanijom “Velja voda lux” u završnon fazi.

Demokrate su u ponedjeljak napustili skupštinsko zasjedanje, nakon što je prihvaćen predlog DF-a da se odluka o proglašenju javnog interesa, kojim je trebalo da se predmetna parcela proglasi parkom, skine sa dnevnog reda, što su podržali nezavisni odbornici i odbornici DPS-a i DF-a.

“Naši koaliconi partneri su bili do detalja upoznati da je postupak koji je Carević pokrenuo pri kraju, ali očigledno je nekome bilo potrebno da se sve ovako izdešava i javnosti prikaže da postoji neka navodna saradnja sa DPS- om. To je apsolutna laž, već je odluka koji su inicirale Demokrate bila pravno neutemeljena i mi jednostano nećemo nikome na silu da otimamo zemlju, a pored toga ni u budžetu nije bilo predviđeno novca za eksproprijaciju. Mi novca nemamo da otkupimo tu zemlju, ali smo zato pokrenuli pregovore da nam firma “Velja voda lux” ustupi parcelu, a da mi njoj, u protivvrijednosti damo poslovno-stambene prostore u nedovršenoj lameli C“, kazao je Božović.

Naglasio je da je Opština odbila zahtjev investitora, koji su namjeravali da na parceli grade šestospratni kondo hotel, i ponudila im da započnu pregovore.

“Od samoga početka postoje dva problema: prvi se odnosi na pristupni put, koji je po Detaljnom urbanističkom planu ucrtan do njihove parcele, ali kroz podzemnu garažu koja treba da bude izgrađena na opštinskoj parceli. Mi to ne dozvoljavamo, kao ni to da im ustupimo koeficijente sa opštinske parcele, kako bi oni gradili. Ponudili smo im da otkupimo parcelu, što su dugo vremena odbijali, ali su na kraju prihvatili“, istakao je Božović.

Kako je dodao, predsjednik Carević i kabinet gradskog menadžera su pokrenuli cijeli postupak da se izvrše procjene vrijendosti nekretnina.

„Poslata je na procjenu državnom katastru da se utvrdi vrijednost njihove parcele i to je već urađeno. Takođe smo poslalali i da se izvrši procjena prostora u lameli C. Iako je prilikom preuzimanja Specijalno tužilaštvo uradilo procjenu, a potom je i Opština uradila procjenu, koje su razlikuju, mi smo zatražili da katastar uradi novu procjenu. Kada to bude gotovo, a očekujemo da će biti vrlo brzo, sješćemo za sto sa ljudima iz “Velja voda luxa” kako bismo se dogovorili o razmjeni“, naglasio je Božović i naveo da je ovo “jedina istina, bez upliva političke manipulacije”.

Inače, tivatska kompanija „Velja voda lux“ zatražila je u junu od glavne gradske arhitektice Budve da im da saglasnost na idejno rješenje kondo hotela sa pet zvjezdica, koje planiraju da grade na parceli od nekih 3.000 kvadrata koja se nalazi između kompleksa „TQ Plaza“ i hotela „Budva“.

Jedina zelena oaza u srcu Budve, zemljišni kompleks od gotovo 7.000 kvadrata, u vlasništvo je kompanije “Velja voda lux” i Opštine Budva, a predmet interesovanja je i Mitropolije crnogorsko-primorske, koja traži da joj se vrati komad zemlje, koji joj navodno pripada.

Zadržavaju park a ispod njega grade četvorospratnu garažu

Božović je kazao da čim bude realizovana zamjena nepokretnosti oni će započeti sa projektom izgradnje podzemne garaže, kako bi time definitivno zadržali da ta parcela bude park.

“Detaljnim urbanističkim planoim predviđena je gradnja garaže. Mi planiramo da gradimo četiri podzemne garaže a da na vrh vratimo zelenu površinu i time definitivno zadržimo da cijela parcela ostane park i nikada ne dozvolimo da se bilo šta drugo na njoj gradi“, istakao je Božović.

Bonus video: