Glasna muzika sa Pristana dolijala

Najviše razloga za zadovoljstvo zbog ugradnje uređaja za ograničavanje jačine zvuka imaju mještani Starog grada
5069 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa Pristana, Foto: Samir Adrović
Detalj sa Pristana, Foto: Samir Adrović

Ugradnja limitatora buke u ugostiteljskim objektima na Pristanu u Ulcinju, počeće do kraja sedmice.

“Vijestima” je to potvrdio načelnik službe komunalne policije Milazim Mustafa.

“Vjerujem da više nećemo imati problema sa preglasnom muzikom”, kazao je Mustafa.

Najviše razloga za zadovoljstvo zbog ugradnje uređaja za ograničavanje jačine zvuka, imaju mještani Starog grada, ali i svih drugih mjesta koja gravitiraju Pristanu i dokle seže višak decibela.

Vlasnik Palate Venecija u Starom gradu, Gani Resulbegović kazao je da gosti zbog preglasne muzike sa Pristana, nevoljno prekidaju ljetovanje i odlaze.

“U knjizi utisaka pišu da je Stari grad čarobno mjesto, hvale smještaj i uslugu, ali im muzika iz lokala na Pristanu, donosi noćne more. Prinuđeni su da odu i vjerovatno više nikada ne dođu, ne samo oni nego ni svi kojima će pričati”, kazao je Resulbegović. Dodao je da se uglavnom radi o gostima iz Francuske, Engleske, Norveške...

“Sve što ne valja a što radimo ove godine, na turističku djelatnost reflektovaće se za četiri ili pet godina i to brutalno. Tako je sa bukom, smećem i drugim negativnim pojavama a tako funkcioniše i turizam”, kazao je Resulbegović.

I nekoliko mještana Pinješa požalilo se “Vijestima” na buku sa Pristana, zbog čega su im apartmani često prazni.

“Svako ko je u turizmu, dobro zna da je najskuplji krevet, prazan krevet”, kazao je jedan od njih.

Zakon o turizmu i ugostiteljstvu donio je novitete kada je u pitanju sprečavanja prekoračenja dozvoljenog nivoa buke. Svaki ugostiteljski objekat, shodno zakonu, u kome se izvodi muzički program, uz upotrebu elektroakustičnih i akustičnih uređaja, dužan je da na uređaju sa kojeg se muzika emituje, instalira limitator jačine zvuka.

Od prvog maja ove godine, važi i Pravilnik o graničnim vrijednostima buke u životnoj sredini i o limitatorima zvuka. Tako sada spoljašnji zvuk, odnosno zvuk van objekta, ne bi trebalo da pređe 65 decibela, shodno Zakonu o zaštiti od buke. Prema pravilnicima o zaštiti na radu, granica za kafe-barove je 75 decibela.

Bonus video: