Sudije traže izvinjenje Mandića

Mandić je u emisiji “Neđelja u petak” na televiziji “A1”, nazvao “sramotnim” odluke dvojice sudija i najavio da će u seriji tekstova pisati o njima na način kako je on komentarisan
6238 pregleda 15 komentar(a)
Slavko Mandić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Slavko Mandić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2019. 08:53h

Udruženje sudija Crne Gore najoštrije je osudilo način na koji je Slavko Mandić, direktor Skala radija iz Kotora, izrazio svoje nezadovoljstvo odlukama sudija kotorskog Osnovnog suda Predraga Krstonijevića i Miša Jakšića.

Mandić je u emisiji "Neđelja u petak" emitovanoj dana 19. jula na televiziji A1, nazvao “sramotnim” nepravosnažne sudske odluke dvojice sudija koji su u parnicama što su Mandić i glavna i odgovorna urednica Skala Radija Dubravka Jovanović pokrenuli protiv odbornika Demokrata u SO Kotor, satiričara i pjesnika Gorana Jovanovića (Timura Tmurnog), presudili u korist satiričara.

Sudije Mišo Jakšić i Predrag Krstonijević, pozivajući se na praksu evropskih sudova, član 47 Ustava Crne Gore i član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, presudili da je Timur Tmurni u svojim satiričnim uradcima, koristeći pravo na slobodu govora, iznio vrednosne sudove o radu Mandića, Jovanovićeve i Skala radija i da su Mandić i Jovanovićeva kao javne ličnosti, dužni da imaju viši stepen tolerancije na javnu kritiku svog rada, čak i kada je ona izrečena u formi satire ili karikature koja je uvredljiva ili vulgarna. Zbog toga su Jakšić i Krstonijević odbacili Mandićeve i Jovanovićkine odštetne zahtjeve u iznosu od po 5 hiljada eura, i presudili da su njih dvoje dužni da satiričaru nadoknade pozamašne sudske troškove.

Mandić je te presude nazvao sramnim, kao i same sudije koje su ih donijele i najavio da će one biti oborene na Vipem sudu.

Udruženje sudija Crne Gore saopštilo je da zbog ovoga očekuje “javno izvinjenje Slavka Mandića sudijama Krstonijeviću i Jakšiću, kao i da nadležni organi ispitaju da li u ovom slučaju ima osnova za pokretanje sudskog postupka.”

U saopštenju koje potpisuje predsjednica Udruženja sudija CG Hasnija Simonović stoji da je problematilčna Mandićeva tvrdnja da je on satiričar i da zbog javno saopštenih ovih spornih stavova ne može biti pozvan na odgovornost.

“Mandić se predmetnom prilikom upustio u komentarisanje nepravosnažnih sudskih odluka, kršeći više usvojeih standarda izvještavanja i obavještavanja javnosti o sudskim postupcima, što bi jedan dugogodišnji medijski profesionalac kakav je Mandić svakako morao znati. Nazivati odluke koje nijesu u njegovu korist sramnim, sa očiglednim izostankom satiričnog konteksta, neprofesionalno je i neprihvatljivo. Naročito ako istom prilikom navodi da je sasvim siguran da će predmetne presude biti ukinute pred sudovima viših instanci., saopštilo je Udruženje sudija.

Osvrćući se na Mandičev stav će on kao satirilčar napisati seriju tekstova o dvojici sudija koje naziva sramnima, iz Udruiženja sudija su poručili da “iako je satira prihvatljiva i nadasve demokratska forma izražavanja i kritike, u ovom slučaju najavljeni potez Slavka Mandića se može protumačiti kao prijetnja ugledu i integritetu dvojice sudija".

“Satira, kao specifična izražajna forma nipošto ne smije postati instrument za prijetnje ili čak za obračunavanje sa vršiocima sudijskog poziva.Vodeći se svojom misijom i načelom zaštite sudijskog ugleda, nezavisnosti, integriteta i bezbjednosti, Udruženje sudija Crne Gore očekuje javno izvinjenje Slavka Mandića sudijama Krstonijeviću i Jakšiću, kao i da nadležni organi ispitaju da li u ovom slučaju ima osnova za pokretanje sudskog postupka", zaključuje se u saopštenju Udruženja suidija uz napomenu da će oni pratiti dalji razvoj situacije u ovom slučaju.

Istakli su da je sudijska profesija po svojoj prirodi podložna čestim kritikama i stavljanjima u negativni kontekst, “ali to nikom ne smije dati za pravo da maliciozno, zlonamjerno i neprofesionalno iznosi u javnost stavove koji direkno narušavaju autoritet i ugled sudijske funkcije i sudstva uopšte.”

Bonus video: