U Nikšiću uklanjali ambroziju sa tri lokacije

Projekat „Stop ambroziji“ je finansijski podržan od strane Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz konkurs za NVO u oblasti „Uništavanje korovske biljke ambrozije i edukacija stanovništva o štetnosti ambrozije“
2496 pregleda 0 komentar(a)
Akcija u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Akcija u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Kraj ljeta i početak jeseni „rezervisan“ je za alergiju na ambroziju pa su članovi Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) riješili da na vrijeme reaguju i uklone pomenutu korovsku biljku. Akciju su podržali i predstavnici Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i Uprave za bezbjednost hrane, a ambrozija je uklonjena sa tri lokaliteta – Studenačke glavice, naselje kod rijeke Gračanice i pored puta koji prolazi kroz Mokru Njivu.

Akciji je prethodilo istraživanje terena, saradnja sa lokalnom upravom i mjesnim zajednicama, obilazak terena i mapiranje lokacija na kojima se nalazi ambrozija. Očekujemo da značajno smanjimo količinu ambrozije na terenu na kojem budemo realizovali akcije“, kazao je Miodrag Karadžić iz DMEN-a.

Podsjetio je da ambrozija pored alergija izaziva štete usjevima i da je njeno suzbijanje potrebno vršiti prije sezone cvjetanja tj. oslobađanja polena, u periodu od juna do avgusta (zavisno od loklaiteta), kao i da je najefikasniji metod uklanjanja čupanje biljke iz korjena.

„Riječ je o tipičnoj pionirskoj korovskoj biljci koja produkuje ogromnu količinu polena. Dovoljno je da se deset do 20 zrna nađe u metru kubnom vazduha pa da izazove alergiju. Jedna biljka u toku svog cvjetanja može da produkuje i preko milijardu polenovih zrna, a njeno sjeme drži klijavnost i do 40 godina“, objasnio je Boro Vuković, samostalni savjetnik za zaštitu životne sredine u opštinskom Sekretarijatu.

Prema njegovim riječima ambrozija se najčešće nalazi uz puteve i među prvima naseljava zapuštena mjesta.

„U užem gradskom jezgru nije prisutna. Moguće je naći i dvorištima, pa smo je tako uklanjali u naselju Humce, kod jednog domaćina, jer kada se donese pijesak ili šljunak pa se naspe ona će među prvima da krene. Kad je uklanjamo u fazi cvjetanja ambrozija nije opasna i minut–dva od branja gubi vodu i počinje da vene. Ljudi je često miješaju sa dvije vrste koje su iz iste porodice ali su drugog roda. Riječ je o dvije artemizije koje su ljekovite, imaju specifičan miris i od jedne se pravi pelinkovac“, kazao je Vuković.

Akcija je organizovana u sklopu projekta „Stop ambroziji“, a prema riječima Karadžića projekat ima i edukativnu dimenziju.

„Štampaćemo promotivne flajera i postere na kojima će biti fotografije i informacije o ambroziji. Te postere postavićemo na oglasnim tablama Mjesnih zajednica i institucija kako bi se građani što bolje upoznali sa ambrozijom. Pokrenućemo i internet kampanju“, kazao je Karažić.

Pozvao je građane da im prijave prisustvo ambrozije u njihovom okruženju kako bi volonteri DMEN-a reagovali i istu uklonili. građanima u smjeru da nam prijave postojanje ambrozije na nekoj lokaciji u gradu.

Projekat „Stop ambroziji“ je finansijski podržan od strane Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz konkurs za NVO u oblasti „Uništavanje korovske biljke ambrozije i edukacija stanovništva o štetnosti ambrozije“.

Bonus video: