Saradnja sa bugarskom policijom dobra i profesionalna

Crnogorska policija od decembra preuzima predsjedavanje međunarodnom platformom SEPCA
358 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Uprava policije
Sa sastanka, Foto: Uprava policije

Crnogorska i bugarska policija imaju dobru i profesionalnu saradnju, koja će u narednom periodu biti intenzivirana kroz međunarodne platforme, ocijenjeno je u razgovoru direktora Uprave policije Veselina Veljovića sa ministrom unutrašnjih poslova Bugarske, Mladenom Marinovim.

Veljović je istakao da je Uprava policije otvorena za dinamičniju saradnju sa policijom Bugarske.

On je, kako je saopšteno iz Uprave policije, kazao da u razmjeni znanja i iskustava crnogorska policija može imati benefita od usvajanja dobrih praksi u primjeni standarda policijskih postupanja u zemljama Evropske unije (EU).

„Veljović i Marinov razgovarali su i o doprinosu koji Uprava policije daje dinamičnom integracijskom putu naše zemlje u EU i konkretnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije koji su prethodnom periodu prepoznati kao uspješni od relevantnih međunarodnih partnera“, kaže se u saopštenju.

Tema sastanka su bile i ilegalne migracije, kao jedan od bezbjednosnih aspekata koji predstavlja prijetnju regionu, ali i Uniji.

„Osim strateške, operativna saradnja dvije policije počiva na kvalitetnoj međunarodnoj policijskoj saradnji koja je u prethodnom periodu rezultirala konkretnim aktivnostima u borbi protiv kriminala“, navodi se u saopštenju.

Veljović i Marinov su se saglasili da će saradnja crnogorske i bugarske policije u narednom periodu biti dodatno snažena kroz međunarodne platforme kao što je SEPCA, čije predsjedavanje od decembra preuzima crnogorska policija.

„Kao i kroz konkretne aktivnosti u rješavanju prepoznatih izazova u regionu, a prvenstveno u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala i ilegalnih migracija“, dodaje se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovala ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčieva.

Bonus video: