Uklanjali ambroziju na prostoru NP Skadarsko jezero

“Najefikasniji i ekološki najispravniji način njenog uklanjanja jeste čupanje biljke iz korijena ili košenje, ali prvi način pruža bolje rezultate, jer se nakon košenja javljaju novi bočni izdanci kod biljaka”, kazali su iz NPCG
1066 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije uklanjanja ambrozije, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Sa akcije uklanjanja ambrozije, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Zaposleni u Nacionalnim parkovim Crne Gore (NPCG) i predstavnici nevladine organizacije Green Home uklanjali su iz Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero ambroziju, biljku sa izuzetno alergenim polenom, koji izaziva kasno ljetnju i jesenju polensku groznicu.

Iz NPCG saopšteno je da su Stručni saradnici za zaštitu flore u tom preduzeću edukovali zaposlene u Službi ambijentalne higijene NP Skadarsko jezero o načinima uklanjanja i važnosti suzbijanja ambrozije.

“Imajući u vidu činjenicu da je polen ove invazivne vrste ujedno i veoma jak alergen, kao i da ambrozija cvjeta u avgustu i tokom septembra, ova akcija je prije svega bila fokusirana na uklanjanje te biljke sa najposjećenijih lokacija u NP Skadarsko jezero – Vranjine i Virpazara”, navodi se u saopštenju.

Iz NPCG su objasnili da je ambrozija invazivna biljna vrsta sa izuzetno alergenim polenom, koji izaziva kasno ljetnju i jesenju polensku groznicu.

U saopštenju se kaže da je preporučljivo da ta biljka bude uklonjena prije sezone cvjetanja, odnosno oslobađanja polena, u periodu od juna do početka avgusta.

“Najefikasniji i ekološki najispravniji način njenog uklanjanja jeste čupanje biljke iz korijena ili košenje, ali prvi način pruža bolje rezultate, jer se nakon košenja javljaju novi bočni izdanci kod biljaka”, kazali su iz NPCG.

Ambrozija je porijeklom iz Sjeverne Amerike, u Evropu je dospjela u 19. vijeku, dok je u Crnoj Gori zabilježena tek početkom 2000.

Bonus video: