Svaki peti građanin smatra da su klimatske promjene lažna vijest

U okviru kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić alias Rambo Amadeus ugostio na svom solarnom jedrenjaku UNICEF-ove volontere − mlade reportere Lanu Jovanović i Andriju Zekovića i profesora Univerziteta Crne Gore Danila Mrdaka
1373 pregleda 0 komentar(a)
Rambo Amadeus sa mladim reporterima UNICEF, Foto: Duško Miljanić
Rambo Amadeus sa mladim reporterima UNICEF, Foto: Duško Miljanić

U Crnoj Gori svaki peti građanin Crne Gore smatra da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje lažna vijest, pokazalo je reprezentativno istraživanje agencije Ipsos, koje je sprovedeno u julu, saopšteno je iz UNICEF-a.

U okviru kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić alias Rambo Amadeus ugostio na svom solarnom jedrenjaku UNICEF-ove volontere − mlade reportere Lanu Jovanović i Andriju Zekovića i profesora Univerziteta Crne Gore Danila Mrdaka.

Navodi se da je Pušić ugostio volontere i profesora Mrdaka kako bi podsjetili javnost da klimatske promjene i globalno zagrijavanje nijesu lažna vijest i pozvali građane da preduzmu akcije kojima bi omogućili bolju budućnost novim generacijama.

Mrdak je rekao da su klimatske promjene realnost, ali i da je realnost da svojim neodgovornim aktivnostima ljudi podstiču i pojačavaju posljedice tog procesa koji značajno ugrožava budućnost djece.

„Mi kao da se trudimo da što više šuma posiječemo, da što više rijeka i jezera uništimo, da što više prostora izbetoniramo, da proizvedemo što više smeća… I toliko smo uporni u tome da se ponekad pitam ko je smislio svu ovu tehnologiju koja nas okružuje", kazao je Mrdak, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici

Ona smatra da ako se tako nastavi da postoji opravdan strah da će biti pređen "prag poslije kojeg nema povratka i da su onda nam džaba svi pametni telefoni i internet i dometi civilizacije".

"A potrebno je samo malo dobre volje i solidarnosti da do ovoga ne dođe. Uostalom, nijesmo prva napredna civilizacija na ovoj planeti i strah me je da radeći ovako ne doživimo sudbine tih nestalih svjetova“, poručio je Mrdak.

Pušić je objasnio da je solarni jedrenjak napravio da bih svojim primjerom uticao na smanjivanje globalnog otopljavanja na Zemlji.

"Ja kao pojedinac znam da ne utičem mnogo, ali nadam se da ćemo svi dati svoj mali doprinos u ovoj borbi. Najmanje što možemo je da svako zasadi po jedno drvo ili dva, tri, pet − koliko ko može. Gdje god nađeš zgodno mjesto ti drvo posadi, a drvo je blagorodno pa će da nagradi“, kazao je Pušić.

Iz UNICEF-a navode da su širom svijeta, djeca i mladi veoma zabrinuti zbog klimatskih promjena.

Nedavno UNICEF-ovo istraživanje sprovedeno među pet hiljada djece i mladih u više od 60 zemalja svijeta pokazalo je da su klimatske promjene jedan od ključnih izazova za 80 odsto pripadnika tog uzrasta.

Zeković je ocijenio da koliko je medijska pismenost značajna za društvo i budućnost naše planete, pokazuju podaci o klimatskim promjenama.

"U toku je proces globalnog zagrijavanja koji prijeti cijeloj planeti i kojem svi mi svakodnevno doprinosimo, a petina nas u Crnoj Gori negira da se on dešava, vjeruje da je to lažna vijest i ne preuzima odgovornost niti bilo kakve akcije da se ovaj problem riješi“, istakao je Zeković.

"Da bismo prepoznali lažne vijesti, treba da vidimo ko je izvor informacije i koliko je pouzdan, kao i šta kažu drugi, pouzdani izvori na tu temu, a posebno je bitno potražiti mišljenje stručnjaka", saopštila je Jovanović.

Zeković je u ime UNICEF-ovih volontera − mladih reportera pozvao sve njihove vršnjake da u toku ove godine zasade makar jedno drvo, roditelje da se manje voze autima i zagađuju okolinu, a da više idu pješke i koriste biciklo.

On je apelovao i na opštine da što prije omoguće recikliranje otpada u našoj zemlji“, poručio je mladi reporter Andrija Zeković.

Bonus video: