"Nema ljepšeg parčeta zemlje od Balkana, na njemu je Crna Gora koju je tvorac obdario čudima"

Početak ovogodišnje misije obilježila je postavka oko 300 fotografija, svjedoka njihovog neprocjenjivo vrijednog rada u vrletima Durmitora i fotografija etnološkog blaga sela Tepca u kome su Valjevci okupljali, bili dio njega i kretali u istraživanja
3580 pregleda 1 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Obrad Pješivac
Sa izložbe, Foto: Obrad Pješivac

Otvaranjem izložbi fotografija "Etnološko blago sela Tepca" i "Durmitor 69" u Centru za kulturu na Žabljaku sinoć su Društvo istraživača "Vladimir Mandić Manda" i Klub mladih istraživača "Durmitor 69" iz Valjeva otpočeli jubilarnu 50. istraživačku akciju "Durmitor 2019".

Akcija je memorijalnog karaktera u znak sjećanja na Vladimira Mandića Mandu, valjevskog istraživača koji je izgubio život tokom prve misije.

Početak ovogodišnje misije obilježila je postavka oko 300 fotografija, svjedoka njihovog neprocjenjivo vrijednog rada u vrletima Durmitora i fotografija etnološkog blaga sela Tepca u kome su Valjevci okupljali, bili dio njega i kretali u istraživanja.

O tim vremenima na otvaranju je govorio Dušan Mihajlović vođa prve misije.

"Ono što znam, to je činjenica da nema ljepšeg parčeta zemlje na planeti od Balkana. Na njemu je Crna Gora koju je tvorac obdario nebrojenim čudima. Dragulj među njima je Durmitor, surovi i nepristupačni grubijan obdaren geološkim, hidrološkim i biološkim fenomenima. Privukao je i nas prije više od 50 godina. Našli smo runolist na Boljskim gredama. Izučavali geologiju, arheologiju, etnologiju i etnomuzikologiju. Tražili smo duboke jame i pećine. Zato dolazimo i dolazićemo na memorijalnu akciju u Todorov do, više Kecojevića katuna", kazao je Mihajlović izdvajajući Boška Đokovića, neumornog člana, jedinog aktivnog do danas koji od 1994. godine vodi podmladak društva.

Đoković je organizator akcija koje su se odvijale u selu Tepca.

"Još 1969. godine prikupljen je dragocjen material o materijalnom i duhovnom životu mještana sela i njihovim običajima. Dio od 1.200 negativa predstavljen je na izložbi. Šteta je što je škola u Tepcima izložena propadanju postala neuslovna za naš rad pa smo bili prinuđeni da ovogodišnju akciju podmlatka izvodimo u selu Podgora", kaže Đoković.

Valjevske istraživače pozdravio je direktor Centra za kulturu i predsjednik MZ "Tepca" Miroje Džabasan evocirajući sjećanja na njihove boravke u selu.

Pokrovitelji 50 istraživačke akcije "Durmitor 2019" su Opština Žabljak, Centar za kulturu Žabljak, Turistička organizacija Žabljak i Nacionalni park "Durmitor".

Bonus video: