Marković: Nerealno je očekivati da bude obrazovano jedno samoregulatorno tijelo

“Ne mogu da zamislim da bi medij, kojim ja rukovodim, ikada mogao da bude u istom samoregulatornom tijelu sa medijima kao što su Informer, Pink, i slično jer oni ne poštuju elementarna pravila struke i njihov cilj nije izvještavanje u javnom interesu", istakao je Marković
2625 pregleda 0 komentar(a)
Marković, Foto: Savo Prelević
Marković, Foto: Savo Prelević

Nerealno je očekivati da u Crnoj Gori bude obrazovano jedno samoregulatorno tijelo, saopštio je zamjenik Glavnog i odgovornog urednika lista Dan Nikola Marković.

On smatra da, ukoliko neko želi da piše časno, odgovorno i profesionalno njemu ne treba samoregulatorno tijelo.

"Dobro je da postoji samoregulacija i smatram da treba da postoji neki vid samoregulacije. U Crnoj Gori danas imamo različitu praksu, imamo samoregularno tijelo u kojem je dio medija a imamo medije koji imaju unakrsne samoregulatorne organe, poput ombudsmana, što praktikuju Dan, Vijesti i Monitor", kazao je Marković agenciji MINA.

U ovom trenutku, ocijenio je on, bilo bi nerealno očekivati da se stvori samo jedno samoregulatorno tijelo navodeći da u Danu, ne dijele sa pojedinim medijima ni profesionalne niti moralne standarde.

“Ne mogu da zamislim da bi medij, kojim ja rukovodim, ikada mogao da bude u istom samoregulatornom tijelu sa medijima kao što su Informer, Pink, i slično jer oni ne poštuju elementarna pravila struke i njihov cilj nije izvještavanje u javnom interesu", istakao je Marković.

Kako je kazao, spremni su da razgovaraju o saradnji i stvaranju klime gdje će ozbiljni mediji diskutovati i baviti se pitanjima samoregulacije.

Marković je dodao da veliki, ozbiljni mediji, koji dominantno utiču na javno mnjenje u Crnoj Gori ne mogu da dozvole da tehničkim glasanjem budu proglašeni neetičnim, jer će tamo biti 100 malih medija.

"Ovdje je pitanje motivacije, a to je da svi u tom budućem tijelu zaista žele da unaprijede pravila struke, a ne da to potencijalno samoregulatorno tijelo koriste za obračun sa medijima koji su kritični prema vlasti", kazao je Marković.

Kodeks novinara potpisan je 2002. godine, a Marković je rekao da su se u međuvremenu pojavile nove vrste medija i nova praksa u medijskoj zajednici, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu i svijetu i da se stvorila potreba da se inovira.

On je da su 2015. godine krenuli u izmjene Kodeksa, kada su određene stvari popravili dodali.

“Kao jedan od inicijatora, smatrao sam da je to dobra prilika da predstavnici različitih medija, koji nijesu bili u dobrim odnosima, prevaziđu razlike, makar kada je u pitanju poštovanje struke, sjednu za sto i pokušaju da se dogovore oko elementarnih pravila rada«, rekao je Marković.

On smatra da je to dobro za ukupnu medijsku zajednicu u Crnoj Gori, i da je dalo rezultate.

Govoreći o novinama, pojasnio je da su se izmjene odnosile na pojavu novih elektronskih medija, a prije svega portala, poštovanja pretpostavke nevinosti i prava djeteta.

"Neke stvari su unaprjeđene, dodate. Važna oblast je transparentnost vlasništva, odnos medija prema političkim partijama, kompanijama, odnos prema političkom i biznis uticaju na medije. To je detaljnije razrađeno i dobar putokaz za medije koji žele da pišu etičke tekstove i poštuju pravila profesije", kazao je Marković.

On je primijetio unaprjeđenje poštovanje Kodeksa, ukoliko se poredi situacija sa devedesetim godinama i predreferendumskom periodu.

"Danas imamo četiri lista koja se bave temama od javnog interesa. Globalno, Kodeks se poštuje. U poređenju sa zemljama u regionu, medijsko zagađenje koje je prisutno u Crnoj Gori doilazi spolja dominantno. Posebno me raduje što nemamo nijedan domicilni tabloidni medij, makar kad su u pitanju štampani mediji", kazao je Marković.

Kao problem, on je naveo sve veću pojavu raznih portala čija regulativa, kako je naveo, od osnivanja nije pravno regulisana.

"Taj vakuum prostor je iskorišten za plasiranje što većeg broja lažnih objava, ali to ipak manje rade tradicionalni mediji, već portali ili oni koji se oslanjaju na socijalne mreže", rekao je Marković.

On je rekao da je Ombudsman Dana samostalan u svom radu i da se trude da ispoštuju njegove preporuke.

"Ustanovili smo praksu da naš Ombudsman ne radi samo po prigovorima već analizira svaki broj našeg lista i sam ukazuje na odrđene nepravilnosti", rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, najčešći problem sa kojim se susreću je kršenje pretpostavke nevinosti.

"To je ono gdje bismo svi zajedno trebali dati doprinos i da urednici, iskusni novinari drže obuke mladim novinarima jer takve greške se dešavaju zbog nesposobmosti da se da zanimljiv i etičan naslov", zaključio je Marković.

Bonus video: