DPS opet preslaže kaldrmu: Građani će opet platiti uređenje grada

13928 pregleda 7 komentar(a)
Ulica je zimi za izbjegavanje, Foto: Dragana Šćepanović
Ulica je zimi za izbjegavanje, Foto: Dragana Šćepanović

Kaldrma u Ulici vojvode Mine, u najužem centru Kolašina, stara je svega 13 godina, ali će biti uklonjena i postavljena nova.

Prema preliminarnim procjenama, rekonstrukcija će koštati oko 200.000 eura.

Projektna dokumentacija je završena, a u Opštini kažu da predstoji teneder za izvođača radova.

“Uporedo sa postavljanjem nove, radiće se i kanalizacija, kao i, naravno, novi trotoari. Razmišljali smo da li da se ulica asfaltira ili ponovo prekrije kaldrmom, pa je ‘riječ struke’ presudila i odlučili smo se za ovo drugo.

Novac za rekonstrukciju obezbijediće Uprava javnih radova. Radovi će početi nakon okončanja ljetnje turističke sezone”, kazali su “Vijestima”.

Informacija da lokalna vlast namjerava da rekonstruiše frekventnu saobraćajnicu, koja je obod gradskog trga, bila bi iz kategorije “odličnih vijesti“, da nije činjenice da je kaldrma stara jedva 13 godina.

Postavljana je u okviru rekonstrukcije gradskog centra, a iz tadašnje vlasti, koju su, kao i sada, činili Demokratska partija socijalista (DPS) i Grupa birača (GG), nazvan je “projektom decenije“. Kasnije se ispostavilo da skupljeg i problematičnijeg infrastrukturnog poduhvata nije bilo tokom minule dvije decenije u Kolašinu.

Posao rekonstrukcije dva trga, ulica IV Poleterske i Vojvode Mine, završen je formalno 2006. godine, ali su radovi primjeljeni tek četiri godine kasnje. Za sve to vrijeme, kao i svake naredne godine, na pojedinim djelovima ulica pokrivenih kaldrmom obavljane su brojne popravke. Ulegnuća ili ispadanje “kockica“, odmah su pokazali da je “novo ruho“ gradskog centra traljavo „skrojeno“, ali i papreno plaćeno.

Tokom kišnog perioda, taj dio centra grada izbjegavali su i pješaci i vozači.

Sve do danas, i pored više puta postavljenih pitanja novinara i opozicionih odbornika, ostala je nepoznanica koliko je građane Kolašina koštao “novi“ centar.

Djelimične informacije funkcioneri su nerado davali, a detalji ugovora između Opštine i bjelopoljskog preduzeća “Perošević“, koje je izvodilo radove, još su tajna.

Krajem 2011. godine, do odbornika, ali i novinara, došle su informacije da je potrošeno 1,6 miliona eura.

Iz lokalne uprave nikada nijesu odgovorili ni na pitanja koliko su koštale naknadne popravke i da li je izvođač radova snosio posljedice zbog eventualnih propusta.

“Papiri“ vezani za taj, kao i za još neke opštinske poslove, u ljeto 2011. godine bili su predmet interesovanja inspektora i vještaka, tokom istrage u kolašinskoj lokalnoj upravi u predkrivičnom postupku, po nalogu državnog tužioca. Istraga je pokrenuta na osnovu tužbe kolašinske Socijaldemokratske partije (SDP) protiv tadašnjih predsjednika Opštine i Skupštine opštine (SO) i čelnika GG, Milete Bulatovića i Mila Šukovića.

Tek 2013. godine Opština je izmirila obaveze prema izvođaču radova, a zvanično je saopšteno da je preduzeće “Perošević“ “oprostilo preostali dug“. Koliko je građevinare koštala ta, navodna, velikodušnost, takođe nije poznato.

Međusobne obaveze između izvođača radova u gradskom centru i lokane uprave, nikada nijesu bile transparentne. Samo djelovi plaćanja, odnosno naplate, stizali su do javnosti. Na primjer, nakon što su izveli radove, a nije im plaćeno, lokalna uprava je bila prinuđena da kompenzuje dio duga. Tako je prije 10 godina dala garanciju na kredit, to jest pod hipoteku zemljište u Bakovićima, kao jemstvo za kredit preduzeća “Perošević“ od 200.000 eura. Banka je kasnije aktivirala garanciju, tako da je s opštinskog računa skinula 88.000 eura.

Dug prema dobavljačima plaćan pet godina

Prema nepotpunim i jedinim informacijama koje su ikad iz Opštine saopštene o “projekta decenije“, za uređenje centralne gradske zone plaćano je 2006. oko 80.000, godinu kasnije nešto više od 878.000, a 2008. oko 375. 000 eura. Iznosi od 112.000 i 73.000 eura plaćeni su 2010. i 2011.

Pored preduzeća “Perošević“, kao dobavljači bili su angažovani i “Granit - Peščar - Ljig” za granitne ploče i kocke, za stubove za osvetljenje “Elektromont” i kraljevačka “Amiga”, za sadnice “Lepo polje SZTR” i firma “Saniteko” za koju nije objašnjeno šta je nabavljala.

Bečka kaldrma na kolašinski način

Predstavnici izvođača radove više puta su izjavljivali kako su radili prema projektu i da je kaldrma kvalitetno urađena.

Objašnjavali su da nije trebalo dozvoliti da kaldrmom prolaze natovareni kamioni i da Kolašinci nijesu znali da cijene izgled novog trga i ulica.

Kaldrma je, navodno, rađena, po uzoru na bečke i ruske.

Oni koji su vršili nadzorne radove, bar nezvanično su tvrdili da je problem bio u neregulisanim odvodima.

Bilo je i ocjena da kaldrma može biti postojana samo za pješačke zone, ali i da je neodrživa pri kolašinskim klimatskim uslovima.

Bonus video: