U Klinički stiže još jedan aparat za zračenje

Program za rano otkrivanje raka dojke biće proširen na sjever i jug
1230 pregleda 3 komentar(a)
Hrapović, Foto: Boris Pejović
Hrapović, Foto: Boris Pejović

Klinički centar (KC) će do kraja godine biti bogatiji za još jedan linearni akcelerator vrijedan 2,2 miliona eura, najavio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“Posjedovaćemo jedan aparat na 200.000 stanovnika. Dakle, sa tri linearna akceleratora značajno ćemo poboljšati kvalitet pružanja ovih usluga i smanjiti liste čekanja”, kazao je, dodavši da je to u skladu sa međunarodnim standardima kada je u pitanju liječenje onkoloških pacijenata zračnom terapijom.

U intervjuu PR Centru je istakao da je u protekle dvije godine nabavljena medicinska oprema vrijednosti 10,9 miliona, a da se dodatnih pet miliona eura, koji su opredijeljeni budžetom za ovu godinu, uspješno realizuju.

Dodao je i da je napredak hirurške tehnike i načina anestezije doveo do operativnog liječenja pacijenta uz brži oporavak po operaciji.

“Stoga se, prateći savremene trendove u medicini i odgovarajući na sve veće potrebe građana za zdravstvenom zaštitom, KC orijentiše ka dnevnim bolnicama i jednodnevnoj hirurgiji u onim oblastima gdje je to moguće”, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, Program za rano otkrivanje raka dojke biće proširen na sjever i jug.

“U toku je tenderski postupak, odnosno vrednovanje ponuda za nabavku tri digitalna mamografa za skrining karcinoma dojke procijenjene vrijednosti 1,2 miliona eura, koji će biti raspoređeni u bolnicama u Nikšiću i Beranama, dok će treći mamograf biti u KC–u”, rekao je Hrapović.

Bonus video: