Kreirana predstava o bezbjednosti u saobraćaju

U predstavi igraju glumice Ivona Čović-Jasćimović i Žana Gardašević-Bulatović, koje su su i koautorke
215 pregleda 0 komentar(a)
predstava Ne žuri, Foto: Mps.gov.me
predstava Ne žuri, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 14.03.2018. 16:54h

Atelje "Arlekin" osmislio je i kreirao predstavu na temu bezbjednosti u saobraćaju, koja je namijenjena mlađoj djeci osnovnoškolskog uzrasta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Predstava "Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!" biće u četvrtak premijerno, besplatno, izvedena u Kulturno umjetničkom centru „Budo Tomović“ za djecu osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“, dok će o ostalim predstavama javnost biti blagovremeno obaviještena.

Sjutrašnje igranje podržalo je Ministarstvo prosvjete.

U predstavi igraju glumice Ivona Čović-Jasćimović i Žana Gardašević-Bulatović, koje su su i koautorke.

Dramaturg i autor teksta je Milo Masoničić, autor muzike Vladimir Maraš, a producent Marko Jaćimović.

Portparol Ministarstva prosvjete, Milica Lekić, kazala je na konferenciji za novinare da je taj resor podržao projekat iz dva razloga, od kojih je prvi podizanje svijesti kod djece o značaju saobraćajne kulture.

"Imali smo potrebu da pošaljemo djeci poruku da nije hrabro, simpatično niti treba da bude popularno, neodgovorno ponašanje u saobraćaju, već da je to samo neoprezno i opasno“, rekla je Lekić.

Ona je dodala da su efekti rane prevencije u saobraćaju mnogo efikasniji nego kazne koje će društvo kasnije nametnuti.

Drugi razlog podrške projektu je, kako je navela Lekić, da bi se gradila šira svijest kod djece šta znači uloga građanina u društvu, koja zna da popularno nije uvijek i dobro, i koja je zainteresovana za kulturne ustanove i da prepozna kvalitetan kulturni proizvod.

„U Ministarstvu cijenimo da imamo obavezu da djecu usmjeravamo da svoje dragocjeno vrijeme koriste za konzumaciju onih sadržaja koji imaju svrhu, a ne da vrijeme troše na one površne, senzacionalne, bučne sadržaje koji nemaju nikakav pozitivan efekat na njihov razvoj”, kazala je Lekić.

Čović-Jaćimović je rekla da posebnu zahvalnost duguju Ministarstvu prosvjete, što je prepoznalo trud, rad i na taj način uložilo u dječije obrazovanje.

"Djeca su naše najveće bogatstvo, oni su budući čelni ljudi naše države, ali i učesnici u saobraćaju! Veliki trud i rad je za nama, tema koju obrađujemo je jako važna za podizanje svijesti i savjesti kod vozača!“, kazala je Jaćimović.

Gardašević-Bulatović je govoreći o predstavi navela da se „Mali atelje Arlekin“, kao i do sada, bavio temama vezanim za djecu.

"Cijenim da je dramski pristup najprijemčiviji za djecu i njihovo usvajanje određene teme. Predstava govori o bezbjednosti u saobraćaju, o kulturi i nekulturi kako pješaka tako i vozača“, kazala je Bulatović.

Predstava se, kako je navela, na dopadljiv, djeci prijemčiv način, uz songove, bavi pravilima ponašanja u saobraćaju.

Bonus video: