Uskoro katastarska evidencija potoka u Herceg Novom

Oko 70 kvadratnih kilometara hercegnovske opštine prekriveno je slivnim područjima bujičnih potoka
964 pregleda 1 komentar(a)
Sutorina za vrijeme poplava, Foto: Slavica Kosić
Sutorina za vrijeme poplava, Foto: Slavica Kosić

Zaposleni u Sektoru za održavanje lokalnih puteva Komunalno Stambenog doo, počeli su sa identifikacijom potoka na teritoriji opštine Herceg Novi radi stvaranja sigurnosti njihove okoline u kišnom periodu kada dolazi do njihovog začepljenja i plavljenja, navedeno je na sajtu tog preduzeća.

Oko 70 kvadratnih kilometara hercegnovske opštine prekriveno je slivnim područjima bujičnih potoka. Najveće je slivno područje rijeke Sutorine koje čini 21 pritoka, sa lijeve strane i jedna sa desne. Ostali potoci su Babin potok, Trtor, Ljuti, Nemila, Rijeka Zelenička, Manitovac, Crni i Jošički potok. Procjenjuje se i da je oko 200 izvora.

Velike količine padavina, među najvećim u Evropi, stihijnost u urbanizmu i građevinarstvu, bacanje građevisnkog i drugog otpada u potoke, doprinjela je da se potoci često izlivaju iz korita i nanosi ogromne štete.

Pojačanom urbanizacijom, značajno se smanjuju zemljane i površine pod vegetacijom i dobijaju se nestabilne kosine i umanjuje apsorpcija vode, a betoniranjem i hermetizacijom prirodnog tla smanjuje se prirodno poniranje vode u tlo.

Posljednjih godina često se grade stambeni objekti na prirodnim tokovima, čime im se smanjuju profili i time im se smanjuje propusna moć. Uz to mnogi vodotoci su pretvoreni u kanalizacione cijevi, jer je jedan broj nesavjesnih građana “ispuste” iz septičkih jama sproveo u potoke.

Bonus video: