U jeku sezone fekalije na šetalištu, u moru i barovima

Hotelske kompanije “Iberostar”, “Belvi hotels grup”, “Montenegro stars”, kao i kompanija koja upravlja hotelom “Tara”, podnijeli su zajedničku tužbu protiv WTE, kompanije koja upravlja postrojenjem za otpadne vode
11489 pregleda 33 komentar(a)
Rijeka fekalija potopila šetalište, Foto: Vuk Lajović
Rijeka fekalija potopila šetalište, Foto: Vuk Lajović

Fekalije iz šahti prije dva dana preplavile su šetalište uz bečićku plažu, a gosti elitnih hotela tog dana morali su ostati u sobama, zbog čega je više hotelijera podnijelo zajedničku tužbu protiv njemačke kompanije WTE, koja upravlja sistemom otpadnih voda.

“Vijestima” je potvrđeno da su hotelske kompnije “Iberostar”, “Belvi hotels grup”, “Montenegro stars”, kao i kompanija koja upravlja hotelom “Tara”, podnijeli zajedničku tužbu protiv WTE.

Iz tih hotela tvrde da su se fekalije iz šahti širile po šetalištu, plažnim barovima, ali i kao rijeka slivale u more, pa se turisti nijesu mogli ni kupati, ni odmarati na plaži zbog zagađene vode i nesnosnog mirisa.

Tako je na hiljade gostiju smještenih u elitnim hotelimma “Iberostar”, “Belvi”, “Montenegro” i “Tara”, moralo ostati u svojim sobama, dok su radnici hotelskih kompanija uz pomoć opštinskih službi, Vodovoda i Komunalnog, sanirali veliku štetu.

Iz hotelske kompanije “Belvi hotels grup” potvrdili su juče “Vijestima” da je podnijeta tužba zbog nemjerljive štete koje je nanijeta u jeku glavne sezone. Oni su ponovili da su im vodeći tur operatori TUI, Nekerman, Tomas Kuk i ostali sa kojima sarađuju podnijeli tužbe zbog žalbi gostiju.

Trenutno se u bečićkim hotelima odmara više od 3.000, uglavnom inostranih gostiju.

Problem je nastao kada je došlo do blokade pumpne stanice na plaži, kojom se fekalna voda ubacuje u sistem i vodi ka glavnom postrojenju u bečićkom naselju Vještica. Juče ujutro je, kažu, ponovo došlo do začepljenja.

“Jednostavno ne znamo šta da radimo, kada se obratimo ljudima u WTE, oni nam kažu da je sve u redu, a fekalije izlaze iz šahti”, naveli su u “Belvi hotels group”.

I u “Montenegro stars hotels grupi” koja gazduje elitnim hotelima “Montenegro” i “Splendid”, potvrdili su da su se priključili tužbi.

Iz njemačke kompanije nijesu se oglašavali zvanično povodom incidenta.

“Vijestima” je u kabinetu predsjednika Opštine Marka Bata Carevića rečeno da su odmah nakon incidenta sve opštinske službe alarmirane i izašle na lice mjesta.

“Održavanje i upravljanje postrojenjem otpadnih voda je u nadležnosti kompanije WTE zbog čega su najpozvaniji da daju odgovore usljed čega je došlo do incidenta. Opština je odmah reagovala i stavila sve raspoložive kapacitete Vodovoda i Komunalnog preduzeća kako bi se sanirale posljedice i omogućilo nesmetano funkcionisanje. Nama, kao lokalnoj vlasti, nedopustiv je stav kompanije WTE iz koje su saopštili da im na kompjuterima pokazuje da je sve u redu, a da imamo ovakvo stanje na terenu usred turističke sezone”, poručili su iz Carevićevog kabineta.

Izgradnja postrojenja za trateman otpadnih voda, jedan je od najkontroverznijih ugovora koji je bivša DPS-SDP vlast zaključila sa njemačkom kompanijom “Waser tehnik” iz Esena. Ova njemačka kompanija je u većinom vlasništvu austrijskog koncerna EVN, a godinama unazad je predmet istrage Specijalnog tužilaštva.

Bivši gradonačelnici, te vlasnik firme “Biotech industries” Stjepan Skočajić označili su nekadašnjeg visokog funkcionera DPS Svetozara Marovića kao šefa kriminalne grupe, koja je izgrdnjom postrojenja uzela najmanje tri miliona eura. Ove tranše novca, uplaćivane su od 2011. do 2013, a navodno su omogućile Maroviću da vrati dug izvjesnom Gojku Kapisodi, od koga je pozajmio pet miliona eura, uvjeravajući ga da taj novac ide za državu Crnu Goru.

Da je bilo korupcije u ovom poslu potvrdio je i nekadašnji direktor WTE za Crnu Goru Ginter Faust, koji je bio i hapšen.

Nova gradska uprava samo za protekle tri godine uplatila je njemačkoj firmi više od 11 miliona eura. Prethodna vlast, koja je i zaključila ovaj ugovor, a kojom se Budvi na teret stavlja projekat vrijedan 58 miliona eura, praktično godinama je izbjegavala da izmiruje obaveze i nije uplaćivala ni centa. Njemci su po dolasku nove vlasti zaprijetili da će aktivirati garanciju od 29,3 miliona eura, koju je dala država.

Administracija Dragana Krapovića izmirila je 6,5 miliona eura, s tim da je angažovana konsultantska kuća “DR Duhovnik”, koja je izvršila superviziju projekta i utvrdila da su Njemci u cijeli projekat potrošili 39 miliona eura.

Imajući u vidu da je priznata korupcija od tri miliona, konačna cifra je bila 36 miliona. Opština je bila spremna da uzme kredit i isplati Njemce. Međutim, Njemci su zaprijetili da neće prihvatiti superviziju, i da će aktivirati garanciju, a od gradonačelnika Carevića su tražili da superviziju izvrši mješovita komisija. Njima je prije nekoliko mjeseci isplaćeno 3,5 miliona eura na ime dugovanja i čak 800 hiljada eura za održavanje projekta. Time su Njemci ostali da upravljaju postrojenjem do aprila naredne godine.

Opština: Činimo sve da problem konačno riješimo

Iz Opštine su podsjetili da su problem u vezi sa upravljanjem otpadnih voda naslijedili od prethodne vlasti.

“I činimo sve kako bismo taj problem konačno riješili na način što smo formirali mješovitu komisiju od predstavnika Opštine i WTE kompanije, koja ubrzo završava sa radom, a nakon čega ćemo u cjelosti utvrditi ukupan dug i preuzeti upravljanje kompletnim sistemom. Time će Opština u potpunosti preuzeti odgovornost na sebe, a ne kao što je bila do sada situacija, da smo taoci loših ugovora i dogovora prethodne vlasti i kompanije WTE. Sve ovo radimo kako građani ne bi ispaštali zbog sličnih pojava i kako se ne bi desilo da usred turističke sezone imamo ekološke katastrofe u našoj metropoli turizma“, saopšteno je iz Carevićevog kabineta „Vijestima“.

Bonus video: