Kolašin: Država će rekonstruisati zgradu ZAVNO-a

Do prije nekoliko godina, u tom objektu izvodio se dio nastave OŠ "Risto Manojlović".
581 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Zavno-a, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Zavno-a, Foto: Dragana Šćepanović

Ministarstvo kulture će, na osnovu projektnog zadatka, koji dostavi Opština Kolašin, do kraja godine, pripremiti glavni projekat za rekonstrukciju zgrade u kojoj je u novembru 1943. godine konstituisano Zemljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja (ZAVNO), kao tada najveći zakonodavni organ Crne Gore. Kako je, nakon radne posjete Kolašinu, kazao ministar kulture Aleksandar Bogdanović, shodno glavnom projektu, naredne godine, opredijeliće se sredstva u kapitalnom budžetu kako bi se taj objekat i stavio u funkciju.

"Konkretizovali smo aktivnosti oko buduće namjene zgrade ZAVNO-a, koja je kulturno dobro, memorijalnog karaktera. Razgovrali smo o konkretnim aktivnostima, koje će, u narednom periodu, preduzeti i ministarstvo i Opština, kako bi se objekat stavio u funkciju i kako bi se u u tom prostoru valorizovao jedan multifunkcionalni sadržaj", rekao je Bogdanović.

U to cilju, dogovoreno je, objašnjava on, i formiranje radne grupe, u kojoj će biti predstavnici Ministarstva kuture, Opštine, Narodnog muzeja, Državnog arhiva i SUNOR-a. Bogdanović je podsjetio da je pređašnja ideja Ministarstva kulture bila da u zgradi bude državni institut za izučavanje crnogorske istorije istorije i valorizacije državnog integriteta.

„Druga varijanta je bila ono što je SUNOR predložio 2016. godine, da u zgradi bude Dom revolucije sa određenim muzejskim postavkama. Za sada smo bliže drugom tom drugom rješenju, ali će projektni zadata iskristalisati ono što je najbolje", rekao je ministar kulture.

Zgrada u kojoj je kosntituisano ZAVNO, već godinama je prilično ruinirana i bez namjene. U njoj su, tokom drugog svjetksog rata održani i Prvi kongres Antifašističke omladine Crne Gore i Boke (25. i 26. novembra 1943. godine), a početkom decembra iste godine održan je i Prvi kongres Antifašističkog Fronta žena Crne Gore i Boke...

U februaru 1944. godine to je bilo mjesto gdje je drugi put zaisijedalo ZAVNO-a , a u julu iste godine obilježeno je tri godine ustanka naroda Crne Gore protiv okupatora. Istog dana počelo je i Treće zasijedanje ZAVNO-A i , koji je postao Crnogorska antifašistička Skupština narodnog oslobođenja (CASNO).

Do prije nekoliko godina, u tom objektu izvodio se dio nastave OŠ "Risto Manojlović".

Bonus video: