Žlijebi, selo poznato po gradnji u kamenu

Srpentinsko izvedeni pješački kameni put, koji vijuga strminama Svetonikoljskog grebena, koliko god bio i naporan, toliko je i vrijedan uloženog truda za njegovo savladavanje
538 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2018. 14:51h

Preko sto posjetilaca iz Herceg Novog, Dubrovnika, Kotora, Podgorice, ali stranaca koji žive u Crnoj Gori ovog vikenda ispunili su Žlijebe, razgledavajući ljepotu njegove tradicionalne gradnje u kamenu, po čemu je ovo selo u zaleđu Herceg Novog sve više prepoznato.

“Pokretač valorizacije kamenog blaga Žlijeba, Nikola Sikimić, ugostio je posjetioce u konobi rekonstruisanoj u starom stilu, uz nezaobilazno probavanje lokalnih specijaliteta, hrane i pića. Pored toga, Sikimić je otvorio i vrata ostalih obnovljenih kuća u okviru svog domaćinstva, pretvorenih u muzejske sobe, ali i aktivne sušare, pečenjare i skladišta, gdje se najbolje mogao ostjetiti duh tradicionalnog načina života našeg zaleđa”, saopšteno je iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena .

Kako bi priča bila do kraja zaokružena, na lokalnom pentaru je izvedena prezentacija stare tehnike vađenja pločastog kamena, te načina njegovog slaganja kao krovnog pokrivača.

Završni dio programa uključio je posjetu vidikovcu kod crkve Sv. Nikole, neizostavnog mjesta pri obilasku Žlijeba, odakle se pruža nezaboravan, „orlovski“ pogled na ulaz u Boku Kotorsku.

Dolazak i povratak takođe čini važan dio ukupne atraktivnosti Žlijeba. Srpentinsko izvedeni pješački kameni put, koji vijuga strminama Svetonikoljskog grebena, koliko god bio i naporan, toliko je i vrijedan uloženog truda za njegovo savladavanje.

“Obilazak Žlijeba ima za cilj predočavanje širem krugu ljudi vrijednosti ovog malog, ali izuzetno atraktivnog sela, stoga nam je posebno zadovoljstvo što je ovom prilikom, među posjetiocima bilo i više turističkih vodiča, koji će viđeno moći i da predstave u okviru nekih budućih programa posjete.”, saopšteno je iz Agencije.

Ovaj događaj, izveden u okviru zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, organizovali su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i konoba Sikimića, Doprinos je dao I planinarski klub „Subra“, odnosno – Vjekoslav Đeriju, koji je sada, kao i u mnoštvu prethodnih prilika, pružao dragocjenu pomoć u obezbjeđivanju učesnika ture i vođenju.

Galerija

Bonus video: