Vučinović: Jačati mjere za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda

Ona je, kako je saopšteno iz Vlade, kazala da je od početka godine više crnogorskih opština pretrpjelo značajne štete usljed elementarnih nepogoda
495 pregleda 0 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević

Vlada, lokalne zajednice i nadležne službe moraju i dalje jačati saradnju, kako bi preventivu podigli na još veći nivo u cilju smanjenja rizika od elementarnih nepogoda, smatra ministarka bez portfelja, Marija Vučinović.

Ona je, kako je saopšteno iz Vlade, kazala da je od početka godine više crnogorskih opština pretrpjelo značajne štete usljed elementarnih nepogoda.

„Vladina Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, u svim opštinama je reagovala pravovremeno i odobrila pomoć u skladu sa svojim propisima, kao i procjenama šteta od strane komisija lokalnih uprava“, rekla je Vučinović.

Ona je kazala da je, kao predsjednica Komisije, imala vanredne posjete opštinama koje su pretrpjele štete usljed jakog nevremena, kao i redovne radne posjete gradovima kojima je ranije odobrena pomoć, u cilju skrininga, ali i upoznavanja sa novitetima u okviru rada Komisije.

„Iako se nadam da period pred nama neće obilježiti slične elementarne nepogode, moramo i dalje jačati saradnju između Vlade, lokalnih zajednica i nadležnih službi, kako bi preventivu podigli na još veći nivo, a sve u cilju smanjenja rizika od elementarnih nepogoda“, istakla je Vučinović.

Kako je navela, aktivnosti kabineta kojim rukovodi u prethodnom periodu obilježili su i bilateralni sastanci na kojima su razmijenjena mišljenja o načinima i daljem jačanju buduće saradnje sa zemljama regiona i članicama Evropske unije.

„Naredni period biće posvećen daljoj saradnji sa opštinama i nadležnim, kako državnim tako i lokalnim službama, ali i međunarodnim organizacijama u Crnoj Gori, kako bismo omogućili još kvalitetnije uslove i načine rada u cilju smanjenja rizika od potencijalnih vremenskih nepogoda“, kazala je Vučinović.

Bonus video: