Opština Tivat raspisala tender, ulica u Cacovu gotova do izbora 2020?

Kroz novu ulicu već je u najvećoj mjeri “provučena” elektro i vodovodna instalacija, a kada saobraćajnica bude potpuno završena, instaliraće se i novih 14 stubova javne rasvjete
2069 pregleda 1 komentar(a)
Uređenje ulice čekaju tri godine - Cacovo, Foto: Siniša Luković
Uređenje ulice čekaju tri godine - Cacovo, Foto: Siniša Luković

Skoro godinu nakon što je obećao predsjednik tivatske Opštine Siniša Kusovac, prije dva dana raspisan je tender za treću i završnu fazu izgradnje saobraćajnice u naselju Cacovo u Donjoj Lastvi.

Tender procijenjene vrijednosti 400.000 zatvara sa 15. avgusta, do kada zainteresovani izvođači radova mogu dostaviti ponude. Opština, stoji u tenderu, očekuje da izabrani izvođač posao u Cacovu završi u roku od 50 dana od dana ulaska u posao.

Treća faza radova na izgradnji saobraćajnice kroz to naselje podrazumijeva probijanje i završetak i posljednjeg dijela trase nove ulice na potezu od kuće Koprivica do kuće Orlovića u dužini od oko 200 metara, kao i asfaltiranje kompletne te i trase koja je izgrađena u proteklom periodu.

Kroz novu ulicu već je u najvećoj mjeri “provučena” elektro i vodovodna instalacija, a kada saobraćajnica bude potpuno završena, instaliraće se i novih 14 stubova javne rasvjete.

Opština Tivat je u izgradnju oko 450 metara duge saobraćajnice u Cacovu, koja bi nakon više decenija trebalo da za desetak tamošnjih kuća obezbijedi kolski prilaz, ušla još u novembru 2016. Tada je sa podgoričkom kompanijom „Civil Engineer“ sklopljen ugovor vrijedan 181.879 eura, prema kojem je ta firma imala rok od 25 dana da završi radove predviđene prvom fazom.

To se nije dogodilo, ali je Opština ipak u maju 2017. sa „Civil Engineerom“ sklopila još jedan ugovor za izvođenje druge faze radova u Cacovu, vrijedan 178.855 eura. Ugovoreni rok za završetak posla bio je 40 dana, ali su se ti poslovi kraju priveli tek nedavno, prije oko mjesec dana. Skoro tri godine, gradnju skromne ulice u Cacovu sa jednom kolovoznom trakom, pratili su brojni problemi i nezadovoljstvo mještana.

Mještani su se suočavali sa prekopanom, uskom i neasfaltiranom cestom, kojom se ne može proći automobilima, razvaljenim potpornim zidovima, aktiviranim klizištima...

Od izvođača i Opštine samo su dobijali niz opravdanja o teškoj konfiguraciji i lošem sastavu tla, podzemnim vodama, manjkavoj projektnoj dokumentaciji...

Uprkos drastičnom kašnjenju radova, Opština do sada nije preduzela ništa da od „Civil Engineera“ naplati makar ugovorene penale u visini od 5 odsto vrijednosti.

Trotoar i uz cestu u Gradiošnici

Preduzeće GKM iz Podgorice izgradiće trotoar uz trasu lokalne saobraćajnice koja naselje Gradiošnica u Tivtu povezuje sa Jadranskom magistralom.

Gradiće se ukupno 463 dužna metra trotoara samo sa jedne strane ove ulice koja do sada nije imala nikakvu pješačku stazu uz kolovoz i bila je vrlo opasna za pješake, pogotovo djecu koja se tuda kreću do škole.

Iako je opozicija već godinama upozoravala lokalnu DPS-SD-HGI vlast Tivta da treba što prije rješavati ovaj problem u tom dijelu grada, iz Opštine su tek nedavno raspisali tender za izbor izvođača radova na izgradnji trotoara u Gradiošnici i sproveli ga po skraćenoj proceduri zbog, kako su naveli u tenderskoj dokumentaciji, „potrebe izgradnje šetališnih staza koje su od krucijalnog značaja za funkcionisanje stanovništva na datom području”.

GKM sa kojim Opština kao investitor još nije potpisala ugovor, ovaj će posao obaviti za 30.609 eura, a izvođač ima rok od 25 dana od dana uvođenja u posao da sagradi trotoar.

Bonus video: