I druga noga da može na oporavak u Igalo

Ministarstvo zdravlja vratilo je na ponovno odlučivanje slučaj Nikole Šoća, kojem je Fond odobrio da rehabilituje samo jednu nogu, a obje je slomio u udesu
282 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Šoć, Foto: Pexels
Nikola Šoć, Foto: Pexels
Ažurirano: 12.03.2018. 17:12h

Ministarstvo zdravlja usvojilo je žalbu Cetinjanina Nikole Šoća koji, iako teško povrijeđen u udesu, nije mogao da ostvari pravo na rehabilitaciju obje noge u Institutu Igalo.

Šoću, koji je obje noge slomio u saobraćajnoj nesreći, odbijen je krajem januara zahtjev za punu rehabilitaciju zbog birokratskih procedura.

Vladin resor, na čijem čelu je Kenan Hrapović, poništilo je takvo rješenje Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) - Područna jedinica Cetinje i vratilo predmet na ponovni postupak. Ministarstvo zdravlja je utvrdilo da je Komisija bitno povrijedila pravilo postupka, što je uticalo na zakonitost rješenja. U MZ su potvrdili da se FZO pozvao na nevažeći Zakon o opštem upravnom postupku, ali i na nevažeći Pravilnik koji je bio na snazi prije 12 godina.

Fond će danas, prema informacijama “Vijesti”, ponovo odlučivati o tom slučaju.

Otac mladića, Rajko Šoć, “Vijestima” je nedavno ispričao da je njegov sin u avgustu prošle godine zadobio teške povrede - prelom obje butne kosti, lom desne potkoljenice, prelom rebra, oštećenje desnog plućnog krila i da je bio u komi.

Zbog rehabilitacije jedne noge bio je u Igalu 21 dan, a problemi su nastali kada je predao zahtjev za rehabilitaciju zbog preloma butne kosti druge noge. Komisija ga je odbila sa obrazloženjem da je već iskoristio pravo na rehabilitaciju, ali pod šifrom S82.9 (prelom potkoljenice)”.

Njegov sin se žalio Ministarstvu zdravlja na ovakvo rješenje FZO, navodeći da nije tačno da je iskoristio pravo na rehabilitaciju po dijagnozi “prelom potkoljenice”. Objasnio je da je zadobio prelom obje butne kosti i da je na rehabilitaciji bio samo zbog lijeve. Šoć je izjavio i da iz medicinskih razloga nije mogao da bude na jednovremenoj rehabilitaciji obje noge.

U rješenju Ministarstva zdravlja piše da činjenice nijesu pravilno i potpuno utvrđene jer u spisima predmeta nema izvoda iz kartona Šoća, da bi se na pravilan način utvrdilo po kojoj dijagnozi je prvi put bio u Institutu Igalo.

Ministarstvo je upozorilo da je prvostepena ljekarska komisija trebalo da pruži analizu medicinske dokumentacije u spisima predmeta, obrazloži koji su razlozi na kojima temelji nalaz i mišljenje i jasno objasni koje uslove Šoć ne ispunjava, da bi mu se priznalo pravo na rehabilitaciju.

Odbijajući nalaz i mišljenje u vezi sa rehabilitacijom Šoća dala je prvostepena komisija na Cetinju, koju čine Ivan Gazivoda, Suzana Ivanović i Mladen Perišić, dok odbijajuće rješenje potpisuje načelnica područne jedinice Ljiljana Žarić.

Bonus video: