"Uspomenu na Božidara Žugića nijesu njegovali ni Srbi ni Crnogorci već Slovaci"

"Ja se živ ne predajem, zar se tako čuva otadžbina", bile su posljednje riječi hrabrog oficira nakon kojih su uslijedili pucnji iz njegovog pištolja, a potom svirepa odmazda nad njim i velikim brojem njegovih saboraca
4785 pregleda 1 komentar(a)
Delegacija iz Gložana kod predsjednika Opštine Žabljak Veselina Vukićevića, Foto: Obrad Pješivac
Delegacija iz Gložana kod predsjednika Opštine Žabljak Veselina Vukićevića, Foto: Obrad Pješivac

Herojski čin poručnika Jugoslovenske kraljevske vojske Božidara Žugića od 13. aprila 1941. godine, danas je u Novakovićima kod Žabljaka krunisan potpisivanjem povelje o bratimljenju MZ Gložan kod Bačkog Petrovca, gdje je tog datuma poginuo i MZ Novakovići gdje je rođen.

Toga datuma, poručnik Božidar Žugić ubio je svog pretpostavljenog starješinu i starješinu okupatorske vojne formacije kako bi spriječio predaju opkoljenog srpskog desetog puka u Gložanima.

"Ja se živ ne predajem, zar se tako čuva otadžbina", bile su posljednje riječi hrabrog oficira nakon kojih su uslijedili pucnji iz njegovog pištolja, a potom svirepa odmazda nad njim i velikim brojem njegovih saboraca.

U povelji piše da uspomenu na hrabrog Durmitorca nijesu njegovali ni Srbi ni Crnogorci već Slovaci koji su većinsko stanovništvo tog sela, koji su ga tajno sahranili, a po oslobođenju podigli mu spomenik koji i danas održavaju.

Generacije Gložanjana decenijama rastu uz legendu o Božidaru Žugiću, kaže Ivan Červenak član delegacije iz Gložana.

"Želimo da se priča raširi jer iz nje ima šta da se nauči. Želimo da se naša saradnja širi na više oblasti, da nam se mladi susreću. Očekujem da je ovo početak i da će se sve podići na viši nivo", kaže Červenak i ističe da nove generacije kroz priču o Božidaru Žugiću treba da upoznaju prave vrijednosti.

Pobratimstvo predstavlja novo bogatstvo, kaže pomoćnik predsjednika Opštine Bački Petrovac Srđan Stojanović.

"Izuzetno mi je drago što prisustvujem ovom činu i što je porodica Žugić prepoznala ono što mi radimo u Bačkom Petrovcu i Gložanima na očuvanju djela i lika Božidara Žugića", kazao je Stojanović.

Delegaciju iz Gložana primio je i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, zahvalivši im se na ukupnoj ljubavi i poštovanju prema Božidaru Žugiću.

"Nama posebnu čast čini to što je na našem području rođen junak kakav je bio Božidar Žugić. Njegovo djelo se kod nas čuva iako je u jednom vremenu bio zapostavljen. Zahvalni smo ljudima iz Gložana i Bačkog Petrovca koji su se odužili Božidaru i znali da od prvog dana cijene njegovo djelo i sa dužnom pažnjom njeguju spomenik koji su mu podigli", kazao je Vukićević i podsjetio da jedna od glavnih ulica u Žabljaku nosi ime Božidara Žugića kao i da se njegovo ime poštuje i na druge načine ali ne dovoljno koliko on zaslužuje.

Dogovoreno je uspostavljanje čvršće saradnje ove dvije opštine posebno kada su u pitanju škole i uzvratne đačke posjete.

Bonus video: