Investitoru ne valja plan, pa će graditi po zakonu

Plan privremenih objekata za NP Biogradska gora, pored ostalog, predviđa da biletarnica ima površinu od najviše 10 kvadrata, dok je plan investitora gabarit četiri puta veći (40 kvadrata)
9184 pregleda 6 komentar(a)
Trenutni privremeni objekti u NP–u Biogradska gora, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Trenutni privremeni objekti u NP–u Biogradska gora, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Vlada je dala saglasnost za početak uređenja dijela prostora unutar granica Nacionalnog parka Biogradska gora, iako biznis plan investitora - konzorcijuma firmi “Explorer” i “Uživaj u prirodi” nije u saglasnosti sa mnogim propisima u oblasti urbanizma.

Da biznis plan investicije (“Eco Lodge” naselje sa 12 bungalova), koji su crnogorske institucije prihvatile, ne poštuje zakonske smjernice, priznaju i investitori. Tvrde da će, bez obzira na prihvaćeni plan investicije, graditi u skladu sa propisima.

Plan privremenih objekata za NP Biogradska gora, pored ostalog, predviđa da biletarnica ima površinu od najviše 10 kvadrata, dok je plan investitora gabarit četiri puta veći (40 kvadrata).

Iz ovih firmi ne objašnjavaju da li bi, da su biznis planom poštovana sva pravila, planirana investicija zaista i iznosila 783.632 eura, te time bio ispunjen uslov javnog poziva Vlade da posao mogu da dobiju samo one firme čija su minimalna ulaganja 750 hiljada.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila informaciju o ispunjenosti uslova za stupanje na snagu ugovora o davanju u zakup dijela nepokretnosti i objekata u svojini države i lokacija za postavljanje privremenih objekata u tom NP-u.

Ugovor između Vlade, odnosno Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i firmi “Explorer” iz Kolašina i “Uživaj u prirodi” sa Cetinja, zaključen je sredinom juna prošle godine. Konzorcijumu je, prema ugovoru, dio nepokretnosti u NP-u Biogradska gora, dat na upravljanje na period od 10 godina.

Na tom zaštićenom prostoru, u blizini Biogradskog jezera, već postoji 12 drvenih bungalova.

Biznis planom konzorcijuma “Explorer” i “Uživaj u prirodi”, na lokaciji je, pored ostalog, predviđeno postavljanje 12 “Eco Lodge” kućica, za koje autor plana u jednom dijelu dokumenta navodi da je njihov kapacitet “12 smještajnih jedinica”, a u drugom da će “napraviti 30 smještajnih jedinica”.

Iz resora Pavla Radulovića nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je investitoru dozvoljeno da te kapacitete obezbijedi rušenjem postojećih bungalova i umjesto njih postavi nove “Eco Lodge” objekte, a nisu odgovorili ni na pitanja šta u ovom slučaju tačno znači “adaptacija”, kako su u biznis planu opisani radovi koji su planirani na bungalovima, odnosno “Eco Lodge” objektima. Ivan Kentera, izvršni direktor cetinjske firme “Uživaj u prirodi”, tvrdi da neće biti rušenja i da će zapravo uređivati “samo unutrašnjost postojećih kućica”.

“Čitali smo zakone i došli smo do zaključka da adaptacija i to što je ugovorom predviđeno podrazumijeva građevinsku intervenciju u okviru postojećih bungalova, i to samo unutrašnjeg dijela objekata”, rekao je Kentera “Vijestima”.

Dok Kentera tvrdi da će radove izvoditi samo u unutrašnjosti objekata, s druge strane, autor biznis plana predvidio je da svi “Eco Lodge” objekti budu “izrađeni od čamovog drveta, obrađeni po najsavremenijoj tehnologiji gradnje drvenih konstukcija”, te da će kućice imati ukupnu površinu od 38 kvadrata i da će, uz apartmanski dio, sadržati i galeriju, koju postojeći bungalovi, čija je površina 25 kvadrata - nemaju.

Da će ipak možda graditi, a ne raditi samo adaptaciju unutrašnjosti postojećih kućica, upućuje i dio biznis plana u kojem se na “tako izgrađene objekte” daje garantni rok od 20 godina, “dok je procijenjeni rok trajanja oko 50 godina”.

Osim što plan upućuje na proširenje kapaciteta postojećih bungalova, a ne samo adaptaciju unutrašnjosti, kako to tvrdi investitor, plan krši i pravilo iz Plana objekata privremenog karaktera za NP Biogradska gora za period 2017-2019. o površini biletarnice. U tom dokumentu se tako navodi da naplatne kućice za ulazak u NP mogu imati najviše 10 metara kvadratnih u osnovi, dok investitor, konzorcijum “Explorer” i “Uživaj u prirodi”, u biznis planu navodi da će info-pult, odnosno biletarnica imati površinu od - 40 kvadrata.

“U biznis planu stoji do 40 kvadrata, ali mi ćemo se u svakom slučaju rukovoditi Planom privremenih objekata, jer on nam daje smjernice za projektovanje i rad na terenu. Ako bismo radili drugačije, ušli bismo u prekršaj, a onda bi došlo do rušenja, mi bismo tada bacili novac, i onda se vrtimo u krug”, kaže Kentera.

Isto objašnjenje ima i za propisana i planirana odstupanja kvadrature bungalova.

“Mi se rukovodimo planom privremenih objekata, koji je za nas, inspekcije i izvođače obavezujući dokument”, tvrdi on. Nema objašnjenje kako je biznis plan koji u više tačaka ne poštuje propise uopšte dobio zeleno svjetlo nadležnih.

“Uklopićemo se u propise, već smo prilagodili poslovnu strategiju da bi sve bilo po zakonu i kako pravila nalažu”, poručio je Kentera.

Negdje Durmitor, negdje Biogradska gora

Biznis plan za NP Biogradska gora je nalik planu koji je rađen za NP Durmitor, gdje je posao, prema istom javnom pozivu, dobio isti konzorcijum.

Taj posao je, međutim, propao, nakon protesta građana, koji su se protivili izgradnji bungalova na Crnom jezeru i nakon što je, na predlog odbornika SO Žabljak, MORT van snage stavio Plan privremenih objekata u dijelu koji se odnosi na NP Durmitor.

O biznis planu za taj NP više puta su bile objave na sajtu konsultantske firme “Fidelity”, navodeći da je prepun grešaka i nelogičnosti, koje su prenijete i u biznis plan za NP Biogradska gora, u kojem čak na najmanje jednom mjestu, umjesto naziv tog parka, stoji - Durmitor.

U plan za NP Biogradska gora prenijeta je i greška iz dijela troškova zaposlenih u biletarnici i u “Eco Lodge” objektima, pa je tako za period van sezone, umjesto za sedam mjeseci, koliko stoji u planu, obračun urađen za pet. Iz “Fidelityja” podsjećaju da investitor tako “(ne)svjesno snižava troškove plata” i uskraćuje državu za poreze i doprinose.

Dodatno je problematično to što se 12,9 odsto projekta finansira iz sopstvenih sredstava i to obrtnih, dok sopstveno učešće kod banke, odnosno Investiciono-razvojnog fonda mora biti makar 20 odsto ukupne investicije.

U plan za Biogradsku goru kopiran je i dio koji se odnosi na prihode, konkretno od prodaje vina, koje će investitor, kako piše, nabavljati po 15 eura, a prodavati po tri eura nižoj cijeni, što je čist gubitak za ulagača, a za državu - šteta po budžet od oko 38.000 eura.

Plan, kao i za Durmitor, predviđa i nabavku ukupno 90 plovila - čamaca, kajaka i kanua, a da bi investitor postigao zacrtani plan prihoda od njihovog izdavanja, umjesto dva plovila na sat, rentiran bi morao biti veći broj njih.

“Dabogda vi bili u mojoj situaciji”

Iako su na konkursu prijavljeni kao konzorcijum, njegove članice firme “Uživaj u prirodi” i “Explorer” su, i prema odluci Vlade, jasno podijelile poslove, pa je, sad već propalim poslom u NP Durmitor, trebalo da upravlja kolašinska firma, dok će posao u NP Biogradska gora voditi firma sa Cetinja.

Osnivač “Explorera” je Luka Bulatović iz kolašinskog DPS-a.

Bulatović, prema podacima sa sajta Centralnog registra privrednih subjekata, ima i 50 odsto udjela i u firmi “Uživaj u prirodi”, ali je za odgovore o poslovima u NP Biogradska gora redakciju uputio na Kenteru i “Uživaj u prirodi”, navodeći da je to firma koja “upravlja objektima na toj lokaciji u skladu sa ugovorom o zakupu”. Uvjeren je i da je MORT Plan privremenih objekata povukao samo zbog pritiska javnosti i medija.

“Srušeno je nešto lijepo, dabogda vi bili u mojoj situaciji”, poručio je Bulatović, pored ostalog, novinarki “Vijesti” u razgovoru na ovu temu.

Osim Bulatovića, vlasnik “Uživaj u prirodi” je i Branko Kažanegra, jedan od osnivača firme i vlasnik 30 odsto “Adria destinationa”, firme sa kojom, prema biznis planu, “Uživaj u prirodi” ima potpisane ugovore o saradnji i prodaji.

Bonus video: