U Podgorici počela ugradnja nove LED rasvjete vrijedne 4,6 miliona eura

Projekat će se finansirati u potpunosti od uštede električne energije kroz prvu fazu u okviru koje će biti postavljeno 11.050 LED svjetiljki, saopšteno iz Glavnog grada
2486 pregleda 2 komentar(a)
Počela ugradnaj nove LED rasvjete, Foto: PG Biro
Počela ugradnaj nove LED rasvjete, Foto: PG Biro

Preduzeće DOO “Komunalne usluge” počelo je demontažu dosadašnjih i postavljanje novih uličnih LED svjetiljki u Podgorici.

Vrijednost ovog projekta, kako je saopšteno iz Glavnog grada, iznosi 4.637.489,62 eura, a finansiraće se, ističu, u potpunosti od uštede električne energije kroz prvu fazu u okviru koje će biti postavljeno 11.050 LED svjetiljki.

"Nova LED rasvjeta donijeće uštedu od čak 80 odsto električne energije u odnosu na dosadašnju, imajući u vidu da sam svjetlosni izvor ima bolju svjetlosnu iskoristivost u poređenju sa starijim tehnologijama, kao i sistem za raspodjelu svjetlosti koja se koncetriše samo na površinu saobraćajnice, bez nepotrebnog rasipanja na okolne površine. Pored toga, svjetiljke su opremljene „inteligentnim drajverima“ koji su programirani da u kasnim večernjim časovima, kada je frekvencija saobraćaja najmanja, dodatno obaraju intenzitet svjetlosti i time uvećavaju uštedu električne energije", navodi se u saopštenju.

Ovaj sistem će, ističu, omogućiti da se u djelovima grada gdje se do sada rasvjeta isključivala u 23:00 časa zimi i 00:00 časova ljeti, zbog uštede električne energije, sada izmijeni režim rada javne rasvjete, te da se uskladi na nivou grada, odnosno da rasvjeta radi shodno realnoj potrebi, do ranih jutarnjih časova, odnosno do izlaska sunca.

"U prethodnom periodu radovi na ugradnji rasvjete izvođeni su u Skopskoj ulici, Ulici Franca Rozmana, Orjenskoj ulici, na starom putu prema Danilovgradu. Takođe, započeti su radovi na brdu Gorica koji će biti završeni u narednih nekoliko dana, kada će se još intenzivnije raditi na ugradnji nove LED rasvjete i na drugim lokacijama", navode iz Glavnog grada.

Podsjećaju da je ugovor o rekonstrukciji javne rasvjete potpisan 20. februara ove godine, a u prvoj fazi biće pokrivena seoska područja i prigradska naselja u Podgorici.

"Uprava Glavnog grada, paralelno sa realizacijom ovog projekta, sa partnerima iz UNDP-a intenzivno radi na izradi projektne dokumentacije za II fazu modernizacije javne rasvjete koja se odnosi na centar grada i gradska naselja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: