Tivat: Kroz potok do šahta dok se čeka sistem

Investitori novog stambenog bloka koji će imati čak 10 zgrada kažu da je riječ o trenutno tehnički jedinom mogućem, privremenom rješenju kako bi otpadne vode iz njihovih objekata išle u gradski kolektor
1698 pregleda 0 komentar(a)
Kažu da je ovo trenutno jedino moguće rješenje, Foto: Siniša Luković
Kažu da je ovo trenutno jedino moguće rješenje, Foto: Siniša Luković

Investitor nekoliko novih velikih stambenih zgrada koje se grade na placu ispod odmarališta Grada Kruševca u Tivtu, iskoristio je državnu imovinu da do svog objekta razvuče kanalizacione cijevi i novu zgradu spoji na gradski sistem za odvođenje otpadnih voda.

Nove cijevi koje zgradu spajaju sa najbližim razvodnim šahtom na gradskom kolektoru, položene su u dužini od više desetina metara kroz korito potoka Seljanovo. Pritom je korito iskopavano u svojoj sredini za postavljanje veće cijevi, dok je jedna manja cijev pozicionirana na nešto višoj koti uz zapadnu ivicu korita potoka.

Potok Seljanovo je jedan je od najjačih bujičnih vodotoka na području opštine Tivat koji ima veliko slivno područje, pa za vrijeme velikih kiša ovdje velikom silinom protiču ogromne količine vode koje znaju da dostignu i nivo od oko 3 metra.

Iz tivatskog „Vodovoda“ nezvanično su „Vijestima“ potvrdili da su investitorima novog stambenog bloka uz potok Seljanova dali saglasnost da se sa gradskom kanalizacijom spoje na najbližoj priključnoj šahti koja se nalazi stotinak metara dalje i da su investitori bili u obavezi da sami o svom trošku, preko susjednih parcela koje su u privatnom vlasništvu, uz dogovor sa njihovim vlasnicima, do šahte polože cijevi pod zemljom.

Investitori novog stambenog bloka koji će imati čak 10 zgrada kažu da je riječ o trenutno tehnički jedinom mogućem, privremenom rješenju kako bi otpadne vode iz njihovih objekata išle u gradski kolektor, a ne da se rasipaju po atmosferskim kanalima kako je to u pravilu slučaj u ovom dijelu Tivta jer naselje Donja Lastva još nema izgrađen gradski kanalizacioni sistem.

„Cijevi će biti ukopane i betonirane u dnu korita potoka i neće ih moći oštetiti bujice, a korito će bit dovedeno u prijašnje stanje. U kupovinu pumpi kojima ćemo odvoditi otpadne vode iz naših objekata preko ovog privremenog rješenja u gradski kolektor koji se sada završava na Seljanovu i ne nastavlja dalje prema Lastvi, ulažemo nekoliko desetina hiljada eura. Sve to radimo da ne bismo ugrožavali životnu sredinu i krišom prosipali kanalizaciju u potok i u more kako to čine mnogi građani što ovdje žive, dok Opština Tivat ne ispuni svoju obavezu i izgradi sada nedostajeću kanalizacionu mrežu u Donjoj Lastvi, a što mora uraditi po važećem DUP-u“, rekli su „Vijestima“ graditelji novog naselja.

Po DUP-u, priključak za otpadne vode iz njihovog stambenog bloka je na drugoj strani – u blizini hotela „Kamelija“, ali tamo još nema izgrađenog gradskog kolektora. Inače, korito potoka Seljanovo u njegovom donjem toku, uredila je i u kamenu izgradila još Austro-Ugarska, prije više od jednog vijeka.

Bonus video: