MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Pušten u rad servis "Kamere na graničnim prelazima"

Servis omogućava vizuelni prikaz ulaza i izlaza sa graničnih prelaza iz dvije trake – dolazne i odlazne
7833 pregleda 10 komentar(a)
Pušten u rad servis Ministarstva unutrašnjih poslova, Foto: MUP Crne Gore
Pušten u rad servis Ministarstva unutrašnjih poslova, Foto: MUP Crne Gore

Servis Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), preko kojeg građani mogu da se informišu kakvo je stanje na graničnim prelazima, pušten je u rad, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Kako su precizirali, servisu pod nazivom Kamere na graničnim prelazima, može se pristupiti preko internet stranice MUP-a (http://www.mup.gov.me/ministarstvo) - putem istoimenog banera ili direktno pristupanjem sajtu http://kamere.mup.gov.me.

Oni su naveli da građani od danas mogu, u svakom trenutku, da se informišu kakvo je stanje na graničnim prelazima i da, shodno tome, planiraju svoje putovanje.

Taj servis omogućava vizuelni prikaz ulaza i izlaza sa graničnih prelaza iz dvije trake – dolazne i odlazne.

"U ovom trenutku, kamere su instalirane na šest najfrekventnijih graničnih prelaza odnosno moguće je vidjeti trenutno stanje na graničnim prelazima Božaj i Sukobin prema Albaniji, na graničnom prelazu (GP) Vraćenovići prema Bosni i Hercegovini, na GP Dračenovac i Dobrakovo prema Srbiji, na GP Debeli Brijeg prema Hrvatskoj", kaže se u saopštenju.

U planu je, kako kažu, da uskoro bude pušten u rad sistem za još tri granična prelaza – Šćepan Polje, Sitnica i Ranče.

Pojasnili su da je snimcima sa kamera moguće pristupiti kako sa računara, tako i preko mobilnih telefona, uz korišćenje mobilnog interneta ili WiFi signala.

Video strimovi se učitavaju u HTML5 plejeru, što znači da nije potrebna dodatna aplikacija. Dovoljno je samo »kliknuti« na željeni granični prelaz i sačekati da se učita video.

"Implementacija sistema za vizuelno i pravovremeno informisanje javnosti o intenzitetu saobraćaja na graničnim prelazima je od posebnog značaja tokom ljetnje turističke sezone", navodi se u saopštenju.

Cilj je da se olakša kretanje preko graničnih prelaza kako domaćim, tako i gostima koji borave u Crnoj Gori.

NAvode da MUP u kontinuitetu preduzima aktivnosti na unapređenju elektronskih usluga, kako bi bili efikasniji servis građanima i opravdali njihovo povjerenje.

Preporučujemo za Vas