Šestosjedom do Panalja za dvije godine

Nova žičara sa četiri kilometra skijaških staza gradiće se na Durmitoru, u neposrednoj blizini postojeće, u podnožju Savinog kuka...
617 pregleda 7 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Privatna arhiva
Savin kuk, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.03.2018. 20:34h

Nova žičara – šestosjed, sa četiri kilometra skijaških staza, gradiće se na Durmitoru u neposrednoj blizini postojeće, u podnožju Savinog kuka.

Posao je vrijedan oko devet miliona eura i trebalo bi da bude završen za dvije godine, tvrdi za “Vijesti” potpredsjednik Opštine Žabljak Vasilije Jakšić.

On je pojasnio da će polazna stanica žičare biti lijevo u odnosu na postojeću gledajući iz podnožja Durmitora.

Posljednji stub, odnosno okretnica žičare, planirana je na prevoju Panalj, na nadmorskoj visini približnoj onoj na kojoj se završava postojeća žičara Savin kuk 1.

Jakšić kaže da bi do kraja mjeseca trebalo da bude poznato ko će graditi prvu žičaru i staze na Durmitoru nakon tri decenije.

Tada bi trebalo da bude poznata i trasa staza, a izvjesno je da će biti povezane sa postojećom.

“Prošle godine raspisano je javno nadmetanje za nabavku žičare sa izgradnjom četiri kilometra ski-staza po sistemu projektuj i izgradi. Procijenjena vrijednost posla iznosi 9.000.000 eura, a otvaranje ponuda planirano je krajem marta. Odabrani ponuđač ove godine će da izradi projektnu dokumentaciju i da počne sa radovima. Nova žičara i staze pružaće se iz podnožja skijališta, lijevo od polaza prve žičare do Panalja, prevoja koji od međustanice povezuje Savin kuk sa Šljemenima”.

Jakšić je istakao da bi do kraja godine trebalo da bude završena projektna dokumentacija za izgradnju još 17 kilometara staza na Durmitoru.

On kaže da će na skijalištu Savin kuk do kraja 2018. biti izgrađena ski-staza dugačka 1,5 kilometara, u šta će biti uloženo 145.000 eura.

Staza će se nalaziti desno od postojećeg kompleksa gledajući iz podnožja skijališta, pojasnio je Jakšić.

“Aktivnostima u ovoj godini, ali i radu na projektima čiji se završetak očekuje naredne, doprinijeće se da skijalište Savin kuk bude neuporedivo atraktivnije i posjećenije. Prvenstveno mislimo na izgradnju nove žičare i staza i sistema za vještačko osnježavanje, pri čemu je ogromnu podršku dala Vlada koja je za Savin kuk kapitalnim budžetom opredijelila oko milion eura”.

Skijalište Savin kuk otvoreno je krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme bivše SFRJ.

Raspolaže sa po dvije žičare – dvosjed i ski-lifta i svega nekoliko staza.

Skijalište je u vlasništvu državnog Investiciono-razvojnog fonda.

Padaće vještački snijeg, gradiće i kružni tok

Jakšić kaže da će čim okopni snijeg početi izgradnja kilometra i po prilaznog puta ka skijalištu i parkinga, vrijedna 420.000 eura.

Istakao je da je predviđen i kružni tok na “poljani” ispod skijališta.

“Paralelno sa izgradnjom prilaznog puta i parkinga, pristupilo se izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojeće saobraćajnice duge pet kilometara, od puta prema Nikšiću do skijališta sa izgradnjom trotoara i rasvjete, čime će se kvalitetno riješiti komunikacija prema skijalištu”.

Jakšić je najavio i rekonstrukciju vodovodnog sistema, uključujući i rješenje za dovođenje vode za vještačko osnježavanje skijališta Savin kuk.

“Posao vrijedan 3.200.000 eura značiće konačno uspostavljanje urednog snabdijevanja vodom grada, koje je posebno problematično ljeti. Uz navedeno, benefite dovođenja prelivnih voda sa Modrog jezera, pored stvaranja preduslova za osnježavanje na skijalištu, osjetiće i sva poddurmitorska sela koja se vodom obezbjeđuju na ovom kraku. Realizaciju finansira Vlada, uz podršku našeg slovenačkog partnera - Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, koji će učestvovati sa donacijom od 900.000 eura. U toku godine radiće se i projektna dokumentacija za izgradnju i modernizaciju elektro-energetske infrastrukture”.

Bonus video: