Šehović postavio Hercegovac, iako sud smatra da je neobjektivan

Perunović Samardžić tvrdi da je diskriminisana prilikom izbora direktorice vrtića u Tivtu i da je to bila politička odluka
11743 pregleda 22 komentar(a)
Vrtić "Bambi" u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Vrtić "Bambi" u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Ministar prosvjete Damir Šehović donio je odluku o imenovanju Katarine Hercegovac, specijalistkinje predškolskog vaspitanja, za novu direktoricu tivatskog vrtića „Bambi“.

Prema nezvaničnim informacijama, po koalicionom dogovoru tamošnje vlasti - Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Hrvatske građanske incijative - mjesto direktora vrtića je poslije odlaska dugogodišnje čelnice Jasne Vujović u penziju rezervisano za kadar SD-a, čiji je Šehović potpredsjednik.

Hercegovac, koja je dugo godina u kotorskom vrtiću radila kao medicinska sestra, a poslije kraće vrijeme i kao vaspitačica u tivatskom, izabrana je na ponovljenom konkursu koju je za novog direktora “Bambija” 15. maja rapisao Upravni odbor ove javne ustanove.

Na konkursu su se prijavile tri kandidatkinje među kojima je bila i pedagoškinja u tivatskom vrtiću Jelena Perunović Samardžić. Ona je i na formalno neuspjelom konkursu krajem prošle godine, uz Hercegovac, bila u užem izboru za novu direktoricu.

Posebna ispitna komisija, koju je formirao ministar, analizirala je programe rada koje su tada priložile obje kandidatkinje i sa njima napravila intervuje, nakon čega je Šehović 10. januara donio odluku da se po konkursu za izbor novog direktora tivatskog vrtića “ne vrši izbor”.

Nakon toga, Šehović odlučuje da za v. d. direktoricu postavi Hercegovac, koja važi za osobu blisku njegovom SD-u. Na to se Perunović Samardžić žalila, smatrajući da je takav postupak ministra prosvjete diskriminatorski prema njoj i da predstavlja zloupotrebu službenog položaja.

Perunović Samardžić, autorka više naučnih radova i priručnika, smatrala je da je, ako je bila “politički nepodobna za funkciju direktora JPU ‘Bambi’ to trebalo i navesti u pomenutoj odluci, a na osnovu vašeg diskrecionog prava kao ministra”.

Ministarstvo prosvjete negiralo je tada tvrdnje Perunović Samardžić da je u nedonošenju odluke po konkursu za izbor direktora bilo diskriminacije, iako je njena protivkandidatkinja Hercegovac tada postavljena za v.d. direktoricu.

“Procjena na osnovu dostavljene dokumentacije i usmenog intervjua je bila da gospođa Hercegovac može sasvim kvalitetno obavljati tu dužnost u periodu do izbora direktora”, rečeno je tada “Vijestima” iz resora ministra Šehovića. U međuvremenu, Osnovni sud u Kotoru je po tužbi Perunović Samardžić 28. juna kao nezakonitu ukinuo odluku Ministarstva prosvjete da se po konkursu iz prošle godine ne vrši izbor direktorice vrtića i naložio Ministarstvu da donese novu, zakonitu odluku po tom konkursu. Ministarstvo prosvjete je ipak, preduhitrilo sud, jer je, u međuvremenu, završilo proceduru po ponovljenom konkursu i 20. juna imenovalo Hercegovac za direktoricu “Bambija” u punom kapacitetu.

U rješenju o njenom imenovanju, Šehović se pozvao na svoje diskreciono pravo kao ministra da izvrši izbor rukovodioca obrazovne ustanove, i nalaz Komisije koja je obavila razgovor sa sve tri kandidatkinje, a po kojem bi Program razvoja JPU “Bambi” što ga je dostavila Hercegovac “svojom realizacijom unapredio rad Ustanove”.

Perunović Samardžić je kazala da se Šehović već jednom ogriješio o zakon zato što zvanično nije donio odluku po prošlogodišnjem konkursu kada je komisija utvrdila da je njen program razvoja JPU “Bambi” sveobuhvatan, a da je program koji je tada priložila Hercegovac “neophodno dopuniti” u mnogo aspekata.

“Zahvaljujući političkoj korupciji i nepotizmu, jer se ova odluka ne može drugačije tumačiti, Šehović je tada ipak povjerio očigledno lošijem kandidatu da kao v.d. rukovodi JPU ‘Bambi’ Tivat na period od šest mjeseci”, kazala je “Vijestima” Perunović Samardžić, ističući da Ministarstvo na ponovljenom konkursu za izbor direktora od kandidata uopšte nije tražilo da prilože svoju biografiju.

“To su uradili zato što znaju da je bilo koji kandidat koji zadovoljava opšte uslove konkursa (5 godina radnog iskustva u vaspitno-obrazovnom radu) mogao da ima daleko bolju radnu i stručnu biografiju, koja treba da preporuči nekog kandidata za neku javnu funkciju, od Hercegovac koja je imenovana da na period od 4 godine rukovodi JPU ‘Bambi’. Partijskim i nepotističkim postavljenjima Ministarstvo prosvjete na čelu sa Šehovićem je po ko zna koji put pokazalo svoju bahatost i samovolju da na rukovodećim mjestima postavlja podobne i poslušne direktore bez obzira na njihova profesionalna, stručna i lična (ne)postignuća u karijeri”, istakla je Perunović Samardžić.

Bonus video: