"Zahir": Potraga za suprugom i istinom o sopstvenom životu

"Ljubav je divlja snaga. Kad pokušavamo da je ukrotimo, ona nas uništava. Kad pokušavamo da je zatočimo, ona nas zarobljava. Kad pokušavamo da je razumijemo, ostajemo izgubljeni i zbunjeni..."
1479 pregleda 0 komentar(a)
"Zahir"
"Zahir"
Ažurirano: 09.08.2019. 12:35h

Jednoga dana poznati pisac saznaje da mu je supruga, ratni izvještač, nestala bez traga. Premda mu vrijeme donosi nove uspjehe i nove ljubavi, njen nestanak ga sve više zbunjuje – i sve više opsjeda. Je li oteta, je li postala žrtva ucjene ili joj je jednostavno dosadio njihov brak? Pisac nema nijedan odgovor, ali ga ženin nestanak navodi da preispita cjelokupan svoj dotašnji život, da se bez zazora i obmana suoči sa samim sobom.

Poslije nekog vremena pojavljuje se Mihail, čovjek sa kojim je Ester poslednji put viđena, i obećava da će mu vratiti suprugu. Potraga za njom - i za istinom o sopstvenom životu - vodi ga iz Francuske u Španiju, u Hrvatsku i u predivne i puste krajolike središnje Azije. I više od toga – odvodi ga iz sigurnosti njegovog svijeta na sasvim neizvjestan put, na kojem će potražiti nov smisao prirode ljubavi i snage sudbine.

Ovim romanom Paulo Koeljo ne samo da pokazuje koliko je snažna njegova pripovjedačka vještina, nego razotkriva i to šta znači biti ljudsko biće u svijetu prepunom mogućnosti. Ponovo kreirajući stari motiv iz islamske tradicije, motiv zahira odnosno onoga koji je vidljiv, prisutan i kojega nije moguće previdjeti Koeljo piše svog Zahira: opsesiju ljubavlju koja nam se čas čini svetom, čas ludom.

Knjige Paula Koelja prevedene su na 34 jezika i objavljene u 74 zemlje, a dobitnik je i niza književnih nagrada. UNESCO ga je imenovao za posebnog savjetnika za program "Duhovno približavanje i međukulturalni dijalog" zbog ideje o jedinstvu različitih tradicija i vjerovanja, koju šire njegova djela.

Bonus video: