Simpatije čuvaju posao na UCG

Rektor i Upravni odbor odlučivaće koji su zaposleni višak, jer UCG nema službu za ljudske resurse
172 pregleda 13 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Boris Pejović
Duško Bjelica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2018. 07:39h

Univerzitet Crne Gore će do maja 2019. procijeniti koliko zaposlenih je višak, a o tome će odlučivati dekani, rektor Danilo Nikolić i Upravni odbor, na čijem je čelu Duško Bjelica, jer ni Rektorat ni fakulteti nemaju službe za ljudske resurse.

Činjenica da ne postoje službe koje treba da procijene radni učinak, zaposleni bi mogli doći u situaciju u kojoj bi lične simpatije ili animoziteti mogli određivati ko ostaje, a ko napušta UCG.

Najavljene promjene, između ostalog, podrazumijevaju ukidanje ili objedinjavanje pojedinih poslova, te objedinjavanje zajedničkih administrativno-tehničkih i logističkih poslova za više organizacionih oblika.

Prema nedavnoj odluci UO, u slučaju da je neophodno novo zapošljavanje, rektor pribavlja dozvolu UO.

“Aktima o unutrašnjoj organizaciji, utvrđuje se maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vrijeme za svaku jedinicu”, stoji u odluci.

Iz Rektorata nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zbog čega UCG planira novu sistematizaciju i smanjivanje broja zaposlenih, te da li na taj način može u najavljenu internalizaciju ustanove.

Nijesu odgovorili ni na pitanje ko će i na koji način bodovati radni učinak i ko odlučivati koji su zaposleni višak, te da li fakulteti i Rektorat imaju službu za ljudske resurse.

“Vijesti” su ranije objavile da, od dolaska Nikolića, zaposleni u adminstraciji svakodnevno pišu izvještaje o tome što su radili tokom radnog vremena i predaju ih arhivi fakulteta, odnosno Rektorata kada krenu kućama.

Bonus video: